Passa al contingut principal

LA PEDRA: PARET DE L'ESTRET: VIA UNAI

Avui el Pep del refugi de l'Arp pot sortir una estona a escalar i aprofitem anar de bon matí a la Paret de l'Estret a fer la via Unai.
És una via curta, de dos llargs, que quan arribes dalt trobes a faltar més paret però que és ideal per fer amb combinació amb altres vies properes de la zona. Via feta per fruir i res més, doncs està equipada i de dificultat accessible sense problemes. Ideal per passar l'estona i riure.
Descripció de la via:
Ens situem al peu de la paret - on he posat una fita - i hem de grimpar 10 metres per situar-nos al peu de la via. A l'esquerra d'una savineta hi ha el primer parabolt, una mica més a l'esquerra hi ha el segon. Val a dir que la primera assegurança està una mica lluny del terra.
1a tirada (IV - IV+ - IV - 35 metres - 8 parabolts):
Ens encarem vers la savina, podem jugar a anar per la dreta per una mena de canal (jo), o anar al recte més difícil per on passa el Pep.
Ressenya treta del llibre: Escalada al Solsonès
En arribar a la savina xapem la primera xapa i anem a l'esquerra. Segurament és el pas més complicat de la via (IV+). Anem flanquejant a l'esquerra i pujant j sense dificultat. Ens situem en un petit ressalt que ens torna a exigir tibar encara que el podríem evitar per la dreta si volem navegar per la paret.
Arribem a la reunió. A la dreta hi ha una bona sabina. A la reunió hi ha un mallon d'on rapelarem.
2na tirada (IV - III+- 25 metres - 8 parabolts): Sortim per l'esquerra. El primer pas cal mirar-ho però després la paret va tombant i anem pujant a quatre grapes. Potser si que hi ha massa parabolts però és una via per portar a gent que no està acostumada a escalar. La reunió està situada al terra amb una anella.
Descens:
Potser amb un rapel de 60 arribàvem al terra però nosaltres en vam fer dos i així no tenir problemes recuperant la corda entre la vegetació. Primer un rapel fins al primera reunió (25 metres) i un altre de 30.
Baixem pel camí de pujada (5 min.)
Accés:
Inici de la via
Agafem el trencall al poble de La Pedra. Poc després deixem l'accés a La Pedra i prenem un trencall a mà esquerra senyalitzat capel coll de la Santa Creu i els Estrets.
Uns 3 o 4 km. més amunt hi ha la baixada als Estrets. Molt evident. A l'esquerra tenim els cingles del Custodi i a la dreta la paret dels Estrets. Hi ha un aparcament per un parell de cotxes a l'esquerra on aparquem.
Aproximació:
Baixem per la carretera, passem una primera barrancada pedregosa i poc més avall pugem pel talús de la carretera, a mà dreta, i pugem entre el bosc fins fer cap al peu de la Paret dels Estrets i busquem la via (7 min.). Cal tenir present que els primers metres no són evidents doncs cal grimpar uns 10 metres per situar-nos al peu de la via. Nosaltres vam posar algun fita.
FITXA TÈCNICA:
Valoració.Escalada climbing lovers. Deixa bon reguts de boca encara que és massa curta.
Dificultat: IV 
Desnivell: 60 metres.
Temps d'aproximació:7 minuts, encara que costa trobar l'inici de la via.
Temps de descens:5 minuts.
Grau d'exposició: Baix.
Material: 8 cintes i reunions.

Roca:Conglomerat. Encara que sigui una via que es fa força sempre pot haver una pedra que vulgui viatjar.
Orientació: Oest
Via oberta per Jaume Cots i companys

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.