Passa al contingut principal

CRESTA DEL GALLO A OLVENA: PURA CRESTA


Avui hem anat a fer la Cresta del Gallo, també se la coneix com los tres Espolones,  a l'estret d'Olvena. Feia temps que la tenia a la llista d'escalades pendents però pensava que no era gaire interessant però veig que tinc poca intuició. Si us agrada les crestes aquí és per xalar de valent doncs és una escalada amb ambient i els llarg són prou diferents per no avorriu-vos gens. Dalt us semblarà molt curta.
pas clau de la via
Descripció de la via:
Ens situem a tocar del riu. Veiem un parabolt a la base per muntar reunió. En alguna ressenya he vist que proposen no fer-lo anar doncs diuen que per aquí cauen les roques. Nosaltres no el vam fer anar però no es pas veritat que per allí caiguin pedres...
1a tirada (IV - V - 30 metres - 2 parabolts i un pont de roca ):
Anem a la dreta de la cresta per una fissura on trobem el pont de roca. Roca a controlar ens aquests primers metres. Més amunt les preses es fan més menudes i trobem els parabolts - que ja es veuen des de la base - Estem en el pas clau de la via. Cal agafar-lo a la dreta i potser el que sembla més difícil és més fàcil i el que semblava fàcil és difícil. Llarg bonic. A primera hora del dia costa de fer fotos bones doncs el sol molesta. Reunió molt còmoda. De fet es podria arribar a estalviar aquest primer llarg.
2a tirada (IV - 30 metres - 1 parabolt, 2 claus vells i  ponts de roca):
Baixem uns metres i arribem a un collet - on podríem arribar caminant. i pugem per una marcada aresta. Trobem un parabolt. Ens posen dins d'una canal - per on anem pràcticament caminant - i després tornem a ficar-nos a l'aresta. Molt d'ambient.
3a tirada (IV - 30 metres - 1 savina - 2 claus - 3 parabolts): Ara la cresta esdevé curiosament estreta i espectacular. Només és IV però fantàstic i amb les preses necessaris. No el vaig trobar un IV camí de vaques... Al costat de la reunió hi ha una savina i un clau vell que no acabo gaire d'entendre. Segurament són de la primitiva reunió. Ara les reunions estan equipades per dos parabolts. Aquesta és una mica estreta per cordades de tres.
4a tirada (II+ - 30 metres - 1 parabolt): Pràcticament anem caminant per una cresta sense verticalitat, passant per diferents blocs. Tirada de transició.
Descens: Fem els darrers metres de la cresta i arribem a un camí que duu fins al poble d'Olvena. Anem avall i aviat arribem al camí que dúiem a l'anada. Arribem a l'aparcament (8 min.).
Accés:
A la carreta N-123 que va de Barbastre a Graus (Benasc) hi ha un congost (d'Olvena). A l'entrada de l'Estret trobem el trencall a l'esquerra al poble d'Olvena. Només passar el pont aparquem. Ja des del pont veiem la cresta. Aparquem el cotxe en la primera esplanada.
Aproximació:
Agafem un sender que remunta amunt. Va contornejant la muntanya, és l'antic camí al poble d'Olvena amb trams sustentats en pedra.
4 min. Ja davant del la cresta. Abandonem el sender i agafem un carrerany pendent que va a buscar la  base de la cresta (8 min.).

FITXA TÈCNICA:
Dificultat: Un pas de V .
Desnivell: 120 metres
Temps d'aproximació: 8 minuts.
Descens: 8 minuts
Grau d'exposició: Baix. Possibilitat d'autoprotegir la via, encara que en els punts més difícils hi ha assegurances.
Material: 6 cintes expres, tascons, friends i reunions.
Via semiequipada
Roca: Calcària. Prou bona.
Orientació: Sud.Sud-oest
Via oberta per: J. Murciano, P. Albano i J.I. Corniel al novembre de 1977.  Reequipada per Aitor Sanches i José A. Fernández, l'agost 2009.
Per obtenir el track:


Powered by Wikiloc

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.