Passa al contingut principal

TACTE DE CALCÀRIA: VIA D'ESTIU A LA NOU

En acabar d'escalar la via d'Estiu en Ricard em diu que li agrada el tacta de la roca calcària i que avui ha fruit palpant-la. Jo que estic molt habituat - segurament és la roca que més toco - no li trobo tant encant. Cal que un amic d'Igualada vingui a dir-m'ho. Reflexiono, i si, la roca calcaria té una noblesa especial. Especialment si es variada com la roca que trobarem avui.
Per mi ha estat una descoberta la via d'avui - no en tenia cap referència i trobo que és bestial. D'on trau la informació aquest Toni Vilaseca???
Penseu en una via d'aproximació zero que després del rapel, 3 minuts fins al cotxe. No es pot demanar res més.
Segurament deu ser una via amb ombra, per això es diu via d'Estiu però no us ho puc dir ja que avui estava núvol i no ens ha fet res de calor.
Descripció de la via:
Arran de la pista observem un esperó rocós i veiem tres parabolts de la via. A por ellos!!!
1a tirada (V - V+ - 15 metres - 3 parabolts):
No us enganyaré es veuen drets.
Els primers metres es dret però la veritat, hi ha unes bústies que fan fruir de l'escalada. Ara damunt tenim dos parabolts més exigents. Principalment perquè la paret escup una mica a fora. Es pot fer en A0.
2a tirada (II - III - 30 metres - neta): Pugem per una mena d'aresta formada per blocs, alguns de sueltos. Es pot protegir amb facilitat. El que fem és enllaçar dos contraforts de la roca.
Fem la reunió en un arbre.
Baixem a un collet i anem a l'esquerra tot baixant. Als 10 metres retrobem de nou la paret del nou contrafort.
3a tirada (6a/dos passos de Ae - V - IV - 15 metres - 4 parabolts): El mur és dret i desprotegit de preses. Està pensat per fer en artificial amb els estreps. La sortida també és exigent (V) i entrem a una mena de canal amb els primers metres que tiben però a mesura que anem pujant va baixant la verticalitat i hi ha més preses. Tram amb alguna vegetació. La reunió es munta també en un arbre.
4a tirada (IV+ - IV - V - IV - 30 metres - 3 parabolts i 4 ponts de roca); Aquesta tirada és súmmum. Des de sota sembla impossible i en canvi es deixa fer i et deixa feliç. Segurament es tracta que aquesta tirada es troba al meu nivell i per aquest motiu em vaig trobar tan bé.
Comencem per uns blocs que formen un esperonet (alguna pedra es mou) i després anem a la paret on hi ha una bona recula de ponts de roca (3) per on pugem per unes regletes que són encantadores (IV+)(em recorda els primers metres de l'inici de la via. Pas d'equilibri i de situació (IV+) i, seguidament, ens anem a l'esquerra. Aquest tram no es veu des d'avall i sembla més dificil del que és (IV). Dalt arribem a un mur llis on hi ha un parabolt que veiem des de lluny. Les preses són petites però les justes per sortir (V) per l'esquerra (una mena d'aresta) i pugem ara per una canal herbosa ja sense dificultat (IV).
Descens:
Vam muntar dos ràpels un de 25 metres i l'altre de 20 a les reunions per on hem pujat. El segon en un arbre. D'altres van fer un rapel de 60 metres però em fa por el tema de recuperar cordes.
Una vegada estem a la base de la tercera tirada pugem els 5 metres fins al collet per on hem anat i agafem un senderó que va baixant. En 3 minuts estem a la pista.
Accés:
En la part alta del poble de La Nou (carretera C-16 al túnel del Cadí km. 108 on agafem un trencall a la dreta a La Nou (5 km.).
En la part alta del poble trobem un trencall a la dreta cap a La Clusa - Cuirols. Als 5 km., aproximadament, trobem un mur de pedra amb un trencall a la dreta. A l'esquerra posa La To. Aparquem aquí.
Aproximació:
Agafem la pista de la dreta i als 100 metres trobem un contrafort. El voltem i a l'altre costat ja veiem la ristra de parabolts de la primera tirada.

FITXA TÈCNICA:
Dificultat:  6a/2 passos Ae - V/V+
Desnivell: 90  metres
Temps d'aproximació: 2 minuts.
Descens: 3 minuts
Grau d'exposició: Baix.
Material: 7 cintes exprés, estreps, friends i reunions.
Via equipada encara que nosaltres vam posar molts friends que creiem que són necessaris, per la qual cosa creiem que és semi-equipada.
Roca: Calcaria en general bo encara que cal parar compte amb alguns blocs. Caldria fer una feina de neteja doncs podria esdevenir una via molt interessant.
Orientació: Sud-oest
Via oberta per Joan Baraldes i Antoni Alarcón el setembre de 2015.

Comentaris

 1. Me'n alegro que us hagi agradat la via,
  Es pot fer tota la cresta, amb trams de caminar i altres d'escalar.
  A mitja cretsta hi trobareu les vies més maques.
  Per a més informació pots consultar el meu blog
  Salut i a escalar

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.