Passa al contingut principal

LLUM I LLIBERTAT: L'AGULLA AJAGUDA

El 10 de setembre comença els actes de la Diada amb una activitat ben singular. Es vol il·luminar Montserrat des del cimal de 131 agulles més representatives. Tantes agulles com presidents ha tingut la Generalitat.
És un esdeveniment prou rellevant perquè la meva entitat el Centre Excursionista de Lleida i la meva secció d'escalada la SEAM agafessin la responsabilitat d'agafar una agulla.
La que vam triar va ser l'Agulla Ajaguda, a tocar amb el coll Mosset. Era una agulla que desconeixia. Avui he volgut anar a escalar-la per tenir les coses clares el dia 10.  No presenta gaire història l'ascensió.
Descripció de la via:
1a tirada (III - 35 metres - dos arbres per llaçar): La via és prou evident doncs com el nom de l'agulla indica té un lateral tombat, envoltat de parets verticals. Es puja entre caminant i escalant. Hi ha dos arbres que aprofitem per llaçar-los i assegurar-nos. No ens vam posar els peus de gat.
Al mig hi ha una mena de fissura i dalt hi ha un arbre. En alguna ressenya he vist que munten una reunió intermitja però nosaltres com anàvem amb cordes de 70 m. vam tirar amunt.
Els darrers metres són una mica més verticals i donen la sensació que la roca és més trencada. La veritat és que si que ho devia ser però com tothom ha passat pels mateixos còdols han quedat els més ferms.
Després vam anar a fer l'agulla de l'Avenc que està a la vora.
Descens:
En una savina cimal muntem el ràpel de descens de 35 metres que ens duu a la base on hem començat a escalar.
Nosaltres vam decidir baixar per la canal del Joc de l'Oca muntant 13 ràpels. És una forma original de baixar. Vam estar 1 h 20 min. rapelant i per arribar al cotxe vam estar des del cim 2 hores 45 minuts.
Baixador descobert i netejat per J. M. Torras i A. M. Pallejá el 27 de febrer de 1966.
Accés: Des de l'urbanització del Bruc anem a l'aparcament de Can Jorba, degudament senyalitzat.
Aproximació: Agafem un sender que surt a l'extrem de l'aparcament.
5 min. Sortim a la pista a Can Jorba. Als pocs metres agafem un sender a la dreta.
10 min. Fem cap a la pista que puja de Vinya Nova. Anem a l'esquerra.
15 min. Deixem la pista a Can Jorba i agafem a la dreta un sender (tanca de fusta) que s'enfila vers la muntanya. El sender esdevé, en alguns trams, costerut i sembla que puja per una barrancada que ha malmès el terra que esdevé un pedregam de mal pujar. Anem pel camí dels Francesos.que puja fins a Sant Jeroni.
47 min. Arribem al coll de Moset o de l'agulla Ajaguda (840 m.). Al costat tenim la nostra agulla.
Anem vorejant algunes roques.
50 min. Ens situem en la base de l'agulla.

No serà la millor escalada de la vostra vida però serveix per un acte reivindicatiu, i està especialment pensat perquè els companys excursionistes es posin un dia el boudrier i assoleixin un dia una agulla amb el suport moral d'una corda.
FITXA TÈCNICA:
Valoració: .No serà la millor escalada de la vostra vida però serveix per un acte reivindicatiu, i està especialment pensat perquè els companys excursionistes es posin un dia el boudrier i assoleixin un dia una agulla amb el suport moral d'una corda.
Dificultat: III
Desnivell: 35 metres.
Temps d’aproximació: 50 minuts.
Temps de descens: 2 h 45 min. doncs vam baixar per la canal del Joc de l'Oca.
Grau d’exposició: Baix.
Via desequipada.
Material:Cordinos llargs per llaçar els arbres que trobem.
Roca: Conglomerat. Hi ha algún tram de no gaire qualitat.
Orientació. Oest.
Via oberta perLa primera ascensió a l'agulla fou protagonitzada per J. Torras i J. Nubiola, el dia dels inocents, el 28 de desembre de 52.

Track de l'ascensió:


Powered by Wikiloc

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.