VIA NOVA: TORRAS - NUBIOLA A SANT HONORAT


Un company em passa una ressenya d'una nova via. M'agrada, em cau bé. Primer perquè està dedicada a la mítica cordada Torras i Nubiola.  Segon, la zona de Sant Honorat i el Corb on hi ha poques vies pel meu modest grau. Tercer, un dels aperturistes és en Armand Ballard, que és signe de qualitat i aquest cop la via està perfectament equipada. Personalment afegiria un quart motiu. Vam dormir al refugi de Cortiuda. Hi ha el paradís i després ja ve el refugi. Pur plaer. En Damià ens va mimar i ens va informar de la via d'una forma excel·lent. Des d'aquí donar-li les gràcies i que sàpigui que ens anirem retrobant. Si us plau, equipeu vies pels escaladors tontos.

Descripció de la via:

1a tirada (IV - IV+ - IV - 25 metres - 4 parabolts): Com la pujada la fem una mica asalvatjadament - perquè no coneixem l'inici de la via, espereu que vosaltres ho trobeu millor. Coordenades UTM: 31T  x=356877  y=4660125. 

Va molt bé des del peu de via veure més d'un parell de parabolts. Això pinta bé. Els primers metres són amb molsa i, la veritat, va caient de tant en tant algun còdol "fuginer"; esperem que a mesura que vagin passant les cordades les pedres es vagin estabilitzant. No és gaire divertit jugar a fer de porter esquivant les pedres ...

2a tirada (V - III - 50 metres - 4 parabolts): Sortim de la reunió cap a l'esquerra a cercar dos parabolts que veiem (V). Un cop superat aquest mur vertical anem per una aresta sense gaire complicació. Quan hi ha un ressalt trobem un parabolt per protegir la progressió. La roca va millorant a mesura que anem pujant.
La reunió la muntem en un mur més vertical sobre un parabolt i una savina que ens queda més baixa. Hi ha un punt vermell que es veu que correspon a un recorregut d'aventura que van obrir els primers aperturistes de la zona. Desconeixem dades sobre aquests i les seves obertures. Si algú en sap alguna cosa ja ens ho dirà. Gràcies.

3a tirada (V - IV - V - III+ - 45 metres - 8 parabolts): Llarg clau de tota la via i que justifica tota l'escalada. Primer tirem recte amunt per un mur dret però amb moltes preses, encara que no ens fiem gaire de la roca, però aquí ha millorat. Trobem uns burils que dibuixen una via antiga que anava per l'aresta de l'esquerra però la nova flanqueja per la dreta. Un d'aquest flanquejos que fan yuyu però com està molt ben protegit es fa molt bé (IV). Fins que es troba un punt feble per pujar i es tira amunt (V) per una mena de canal. Un cop dalt desapareixen els parabolts i cal navegar. En poques paraules, tirar amunt (III+) i sortir a la carena on hi ha un arbust on muntem la darrera reunió. Com el llarg fa ziga-zaga cal posar cintes llargues i xapar-les alternativament per evitar el fregament de les cordes.
Descens:
Anem pujant per l'aresta. 
8 min Arribem a l'esplanada summital de Sant Honorat i agafem el camí de baixada.
20 min Deixem el camí que baixa a Can Boix i agafem el trencall a la dreta cap al coll de Mu.
41 min Passem per sota de la via i agafem el camí de tornada.
1 h 25 min Pista davant de la cassa de Torrent on hem començat.

Accés:
A la sortida de dalt del poble de Peramola agafem una pista amb indicacions cap al refugi de la Cortiuda.
3,5 km Pista a la dreta que ens duu a la masia de Torrent. Cartell. Aparquem al costat. Coordenades UTM: 31T  x=355220  y=4659534
Croquis fet per en Damià
Aproximació:
Agafem la pista amb marques blaves i grogues. Passem per darrera de la casa de Torrent.
15 min Sortim a un camí carreter que seguim a la dreta.
Pugem per un codolar encarant-nos cap a un pal que aguaitem des de sota.
18 min El pal indicador senyala l'itinerari de la roca del Corb. Anem a l'esquerra.
22 min Abandonem la pista i anem a l'esquerra vers el proper coll de Mu.
25 min Coll de Mu on agafem el sender que faldeja les roques de Sant Honorat per un sender encisador. Tram de cadena en començar el recorregut.

50 min Collada. A la dreta ens queda l'agulla del Camí o el Paller.
55 min Deixem el camí i anem a l'esquerra per una marcada canal costeruda. Si anem pel camí principal i trobem un torrent vol dir que ja ens hem passat la cruïlla.
Pujada costeruda i un xic selvàtica pel fons del barranc.
1 h Inici de la via on viem un parell de parabolts. Coordenades UTM: 31T  x=356877  y=4660125. 

FITXA TÈCNICA:
Dificultat: V
Desnivell: 120 metres.
Temps d'aproximació: 1 hora.
Descens: 1 hora 25 minuts.
Grau d'exposició: Baix, però hi ha el perill de les pedres voladisses.
Material: 8 cintes exprés, reunions. 
Roca: Conglomerat tremolós. Els montserratins passaran una mica de por. Cal veure si el pas de cordades va netejant la paret.
Via equipada
Orientació: Sud.
Via oberta per: Jordi Quera, Koki Gassiol i Armand Ballard el 13 de novembre de 2020.

Per obtenir el track:
Powered by Wikiloc

Comentaris

  1. els escaladors tontos tambe podeu equipar vies....

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja ho fem però no ens agrada abusar i volem deixar paret per les properes generacions.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA A SOLIUS: ROCA PONÇA

LA GORRA MARINERA: VIA SARGANTANES

LA CRESTA MISTERIOSA: LA CRESTA X-STRATS