Passa al contingut principal

ESCALADA A LA PARET SUD DEL TXINDOKI: PATXIRENA (o MAILENKA)

Inici del segon llarg

L'altre dia vam pujar a l'aresta oest del Txindoki, l'altre malgrat pujar fins la base de la pujada la boira ens va impedir arribar a la paret sud i finalment el tercer dia ens hi vam tornar a posar. La veritat és que amb boira costa arribar a peu de via i ho vam fer possible gràcies al track que vam trobar sinó es impossible localitzar l'inici. Espero que vosaltres trobeu un dia ben assolellat i no hagueu de recórrer a la tecnologia celestial. La via està prou bé, però clar cal un pateo que la reserva per a xicarrons del nord i alguns aventurer com nosaltres. 

Alerta amb el nom de la via. Tradicionalment es coneix la via com a Patxirena però només tenia tres llargs. Al corquis inferior que hi ha a l'aparcament no posa aquest nom sinó Mailenka i té 4 llargs.

Adaptació croquis de X. Larretxea
Descripció de la via:

Jo diria que sense el track és impossible localitzar la via, encara que potser sense boira hi ha més possibilitats. Del track que us poso cal pujar uns deu metres amunt per acabar de localitzar l'inici de la via. Des de l'inici es veu tres parabolts. Coordenades UTM: 30T  x=573949  y=4763741

1a tirada (III - 30 metres - 4 parabolts): Anem tirant cap a la dreta fins trobar-nos en un petit sostre que es supera sense cap dificultat i aviat arribem a una repisa herbosa on començaria la Patxirena i la descripció del blog http://eskalatzencas.blogspot.com/ 

Primer llarg. Sostre entre la boira

2a tirada (IV - IV+ - 30 metres - 5 parabolts): Els parabolts estan separats en molts casos per uns 8 metres de distància. Es pot posar assegurances flotants però com la dificultat la tens superat prefereixes tirar endavant i fer de "tripas corazón". Abans d'arribar a la reunió hi ha un pas d'adherència molt fi i cal fer un bon tirapit amunt. La pedra està una mica polida pel pas d'escaladors.Vaig tendir a anar per la dreta. De fet hi ha molts passos que cerco la forma d'anar pel tram més fàcil d'arribar a l'assegurança ja que els parabolts segueixen una línia més exigent.

3a tirada (IV - 30 metres - 5 parabolts): Anem a buscar un diedre que serà el pas més exigent de la tirada. Es tracta d'una escalada de bones preses però cal fer bones tibades. Potser és menys exigent que l'anterior i posterior. Hi ha trams herbosos que cal evitar de trepitjar amb els pues de gat.

Rapelant el darrer llarg

4 tirada (IV - 30 metres - 7 parabolts): Ara anem a buscar una altra placa fina però aquí les assegurances estan properes i ens dona seguretat. Damunt tenim un sostre que anem contornejant per la dreta fins la reunió.

Descens: Totes les reunions estan equipades amb anelles per rapelar. La tirada inicial no cal rapelar-la ja que es pot baixar caminant. També vam trobar un track que continuava amunt per anar a cercar l'aresta del Txindoki. Baixem pel camí d'anada: 1 hora 25 minuts.

Accés: Des de Tolosa anem al poble d'Abaltzisketa. Anem a l'esquerra fins arribar a l'aparcament de Larraitz.

Aproximació: Seguim el camí de pujada al Txindoki.

1 h Cartell de fusta que ens indica que per l'esquerra surt el camí de la drecera (milla vertical). Pujada forta, per a txicorris del norte, que puja fent ziga-zagues.

1 h 28 min Abandonem el camí, ara sense sender, i anem a l'esquerra. Coordenades UTM: 30T  x=574122  y=4763615 i ens encarem cap a la paret de Petrel i Txema que està a l'esquerra del Plaka Gorriak (placa vermella). 

1 h 36 min Ens situem al peu de via. Coordenades UTM: 30T  x=573949  y=4763741

FITXA TÈCNICA:

Dificultat:  Un pas de IV+, encara que cal estar fort fisicament per superar la llarga caminada de pujada i baixada.

Desnivell: 120 metres.

Temps d'aproximació: 1 hora 36 minuts.

Descens: 1 hora 25 minuts.

Grau d'exposició: Baix, encara que hi ha parabolts prou separats.

Material: 7 cintes, tricamps o friends recomanables si aneu justos de grau, i reunions.

Via equipada

Roca: Calcària, de bona qualitat.

Orientació: Sud.

Via oberta per:  Dades que desconec

Track que hem seguit per arribar al peu de via:

Powered by Wikiloc

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.