Passa al contingut principal

EL CASTELLOT DE MOROR


SOM TONTOS DE PORTAR ELS PEUS DE GATS QUAN ANIRÍEM MILLOR AMB LES BOTES
El Castellot és una mole que destaca des del barranc del Bosc al Montsec. Segurament en l'antiguetat ja fou pujat. Vam trobar unes escales repicades en la roca . El Castellot de Moror té una atracció mística entre la gent de Moror. Diuen que un padrí que havia emigrat a Argentina es va entestar en pujar al Castellot. Un dia es va perdre, després de buscar-lo, el van trobar. Venia de pujar-hi. Tenia 83 anys el xavalet. Tampoc sabem qui van ser els primers escaladors del segle XX que hi van pujar. Podria ser que fossin espeleòlegs cercant coves. Hem seguit la mateixa via. Hem trobat algun clau i cintes molt velles. Els germans Ullastres van pujar per una via que passa per damunt d'un arc de roca que treu el singlot només de veure'l (6a). De totes formes no perdeu ocasió de voltar el Castellot i anar-lo a veure.
Des de Moror cal prendre el camí a Sant Martí de les Tombetes, indret molt interessant ple de tombes antropomorfiques d'un antic poblat medieval. Bastit aquí per protegir-se dels costants atacs.
Descripció de la via:
Des del coll seguim una cresta molt agradable amb passos de III sup. No trobem res per fer les reunions. Sabines i algun bloc de pedra.
En arribar al peu del Castellot trobem dos paravolts que indiquen la reunió per fer un flanqueig a l'esquerra. No és difícil però si exposat. Hi un clau del temps de Maria Castanya i alguna baga que ens ajuden a superar aquest tram amb terreta (millor amb botes de sola dura que amb peus de gat). Té uns 15 metres. El darrer pas és dels que posen els ... de corbata però la dificultat no arriba a III. Fem la reunió en una alzina.
Pugem per una canal, de terra. Dalt cal fer una mica
d'encastament per super un bloc més exigent (IV) on no es pot posar res per assegurar.
La baixada és fa des del punt més alt (896 m) amb un rapel de 20 metres sobre una sabina. Hi ha bagues velles amb una anella.
A mitja cresta hi ha una instal·lació que ens permet baixar cap a ponent per un rapel poc pendent (15 metres). Cal baixar per un bosc túpit que ens evoca les caminades assalvatjades pel Montsec fins arribar al collet on hem iniciat ascensió i prendre el camí de descens. Com som de pau vam estar unes 3 hores grimpant.Material: corda de 60 metres, força bagues, algun tascó i algun friend petit i mitjà per la cresta inicial que està totalment desequipada.
Descripció detallada de l'aproximació:
A la sortida de Moror (835 m) en direcció a Sant Esteve de la Sarga, tot just abans del rètol d’entrada al poble prenem un camí carreter que davalla cap al fons del barranc, al sud.
18 min Pal indicador. La pista baixa als Trullets i pel coll de la Cova de Sant Miquel, baixa a Cellers Anem per la dreta (ponent).
25 min Trencall a l’esquerra que davalla al fons del barranc de Moror.
32 min Cruïlla. Bifurcació a la dreta per on puja el camí a la font de la Bessa. Continuem recte.
Creuem el barranc.
Prosseguim la pista que s’enfila per la Llau dels Homes Morts.
50 min Trencall a l’esquerra on s’inicia un camí que s’ha obert expressament per poder visitar l’ermitatge de Sant Martí de les Tombetes. És un camí prou ample. Un bloc de pedra tanca el pas de vehicles. Més endavant el sender s’estreny. Anem passar per algun pont de fusta.
1 h 02 min Cruïlla. Per l’esquerra hi ha el camí accés a Sant Martí. Era un poblat de l’alta edat mitjana. Ocupava un penyal envoltat de cingles. L’únic accés còmode és per la llarga carena per on hem arribat. En el seu extrem més a ponent hi ha restes d’una muralla que protegia el pas, hi ha algun indret amb escales picades en la roca. En el punt més alt trobem les tombes a la roca. En el vessant meridional es poden veure vestigis de les cases del poblat. Retornem a la cruïlla i baixem el barranc oposat per un camí prou evident.
1 h 20 min Arribem al fons del barranc. Anem fent giragonses fins sortir a una carena d’un contrafort secundari. Hi ha un camí que s'enfila per la dreta però nosaltres tornem a baixar a un barranc. 1 h 36 min Fons del segon barranc. Tornem a pujar. 1 h 45 min Collet al peu del Castellot (869 m).
Si voleu a la tornada en el primer revolt a la dreta podeu abandonar la pista per baixar al barranc i pujar per l'antic camí empedrat que duia a un molí i que surt a la pista que puja a Moror.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.