Passa al contingut principal

AGULLA DEL SABARDÓ: VIA RUPI - GARRETA

L'agulla del Sabardó està a tocar del Puro de Camarasa, davant de la porta d'accés a la central hidroèlectrica de Camarasa. La veritat és que l'estètic Puro l'eclipsa. El Sabardó està una mica oblidat però a nivell d'escalada és molt entretingut. Fa dies vam pujar per la via normal. Ara l'atzar ha fet que hi tornés amb el Manolo Domingo que volia fer practiques de posar trastets ( i jo de treure'ls). La via puja per una marcada xemeneia i l'escalada és ben variada. Via de tall clàssic ideal per posar tascons i friends.
Descripció de la via:
1ra tirada (V - 30 metres - 4 parabolts i un pitó): En una petita franja envoltats de vegetació veiem l'inici de la canal-fissura i tres parabolts. Si voleu fer practiques podeu posar "trastets" per assegurar millors aquest primer pas (V-). Sortim amb una mica de terreta  (pitó vell) i anem a la dreta fins un petit contrafort on continuem per la fissura.
2na tirada (IV+ - V - V+ - 3O metres - 4 parabolts). Escalem per la fissura (passa la corrent d'aire des de l'altre extrem per on puja la via Normal). En haver superat un arbust, damunt hi ha un parabolt, i trobem un pas un xic més exigent (V) que ens obliga a sortir per l'esquerra o, bé, fer oposició. Sortim al collet que separa la paret del Sabardó. Antigament es pujava entre la paret i l'agulla al cim d'aquesta (IV) però actualment es va per una variant per la dreta oberta per Jordi Marmolejo (V+). Des del cim de l'agulla es pot fer un salt de gegant i continuar per la paret (IV+)

- sense assegurances fixes - fins al cap de la paret (10 metres)
Descens:
De fet baixant per la via Normal se'ns va encallar la corda en un arbre i per la Rupi-Garreta se'ns va bloquejar el nus dalt i vam tenir "sedriosos" problemes per recuperar la corda. En la guia Escalades en la Noguera de Jordi Marmolejo i Joan Escuer diuen de rapelar per la via Directa. Primer un de 15 m. i després un altre de 40 m. Si es vol fer el salt de gegant, sortir al cap de la paret i agafar a l'esquerra el camí que baixa al pont Penjat.

Aproximació: A Camarasa prenem la carretera C-13 en direcció nord. Als dos quilòmetres trobem el pont de l'Illa o del Pastor sobre el Segre. No cal travessar-lo sinó que prenen la carretera estreta en direcció a la Central de Camarasa (no hi ha cap cartell). Als dos quilòmetres, després de vorejar el riu, arribem a l'entrada de la Central, on hi ha un aparcament. Indret conegut com el Dispensari.

Accés: Prenem un senderó costerut que surt a la vora d'un plataner amb una marca de color verd. Als 2 minuts arribem al peu de l'agulla del Puro. Anem a la dreta. Poc després trobem un passamà que duu a la via Normal o a la JoPuMa del Puro. Pugem pel passamà i poc després deixem l'accés al Puro sinó que anem a la dreta fins arribar al peu de la via on veiem la canal-fissura. A la paret hi ha una fletxa amb un vell spit que indiquem la via. Si ens fixem veurem fins a tres parabolts per damunt. La foto de l'agulla està feta des de l'entrada a la central de Camarasa.
FITXA TÈCNICA
Dificultat: MD (pas de V+)
Desnivell: 60 metres. 
Temps d'aproximació: 5 minuts.
Temps de descens: 4  miuts. Ràpel de 15 i 40 metres.
Grau d'exposició: Mig.

Via semiequipada.
Material: Friends, tascons, cintes, alguna baga llarga i reunions.
Roca: Calcària. Via actualment poc repetida i hi està una mica bruta (herba).
Orientació: Oest. Matí ombra i a la tarda sol.

Via oberta per: X.Garreta i J M Rosell "Rupi" el 24 de març de 1984.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.