SENDERO LÍMITE A PENYA RUEBA

Pensavem que després de fer Los terceros tambíen existen al mes de març ja no tornaríem a la zona de Riglos fins a la propera tardor però com tenim una primavera molt boja hem decidit que - malgrat sigui l'1 de juny - hi podem tornar. De fet no devem ser els únics que pensem així ja que la paret estava plena d'escaladors, semblavem una corrua de formigues  ...
La paret de Penya Rueba està formada per un sorprenen conglomerat que a diferència de Montserrat sol ser gros i en aquesta via, a diferència de los Terceros molt consistent. És un pla agafar-te a un bolo gros i saber que t'aguantarà...
Penya Rueba és una mole que s'aixeca al nord del poble de Murillo del Gallego, enfront de les parets de Riglos.
La via de Sendero limite ofereix uns primers llargs meravellosos amb la bellesa de la brillantor dels parabolts i nombrosos ponts de roca amb cordinos .
La via s'inicia en el centre de la paret, al capdamunt d'una torrentera. Més amunt deixa a la dreta l'anomenada
Gran Diagonal herbosa. A partir del 5 llarg baixa la verticalitat i el grau fins sortir a una feixa per on ens escaparem de la paret però anem a pams:
Descripció de la via:
1ra tirada (IV+ - V- - 30 metres): Pugem recte amunt, tot vorejant alguna panxa per l'esquerra. Hi ha algun pas de V- més exigent. Anem seguint els parabolts i els ponts de roca, tot recte i amunt. La reunió es terrosa i ens exigirà netejar-nos els peus de gat en sortir. Les reunions estan equipades per un tros de cadena i només una anella ja que es van gastar tants diners en parabolts podrien haver invertir una mica en millorar les reunions.
2na tirada (IV - V+/A0 - 30 metres):Continuem pujant fins una panxa de V+/A0 que ens exigeix fer una bona tirada de braços.
3ra tirada (IV - V- - 30 metres): Sortim per una canal a l'esquerra i tornem a superar còdols impressionants i panxotes incomodes.
4ta tirada (V+/A0 - 30 metres): Aquesta és el llarg clau de la via. Els que en saben diuen que és el bonic i els que van justets de grau és el que temen ... la principal característica és que és molt vertical encara que hi ha força canto (i seguros).
5na tirada (IV+ - 30 metres): Sortim per una panxeta i poc després la roca tomba fins trobar un petit mur que ens obliga a ficar-los a la feina. A partir d'aquí la via, que fins ara anava recte amunt, gira a l'esquerra per no sortir a la Diagonal.
6na tirada (IV+ - 30 metres): Fem un flanqueig a l'esquerra i anem pujant per una mena de contrafort de la paret.
7na tirada (IV+ - 30 metres): Continuem pujant per aquest diluït contrafort tot seguint els parabolts. Les reunions són prou amples i aprofiten els replans de la paret.Veieu que els llargs són tots exactament de 30 metres. Aquests d'aquí dalt amb doble corda de 60 m. es podrien a doblar sense cap dificultat.
8na tirada (IV+ - 30 meters): Continuem pujant amunt.
9na tirada (IV - 30 metres): Baixa el pendent de la paret i ens dirigim cap a una marcada feixa que recorre la part superior de la paret.
10na tirada (III+ - 30 metres): Sortim a l'esmentada feixa. La reunió la fem sobre un únic parabolt ja a tocar del camí que recorre la feixa marcat amb pintura groga. Abans ja trobem un primer parabolt on acaba la paret, però encara hi ha més amunt un altre pràcticament al terra.
Descens:
En arribar a la feixa abandonem la paret per la dreta. Encara quedaria un centenar de metres per pujar però els aperturistes van decidir escapar-se per la dreta. Cal anar amb compte quan anem per la feixa ja que una patinada resultaria funesta. També cal parar compte amb tirar pedres ja que segurament encara hi ha cordades a la paret. Ens trobem una corda que ens facilita la pujada per un cingle. Anem seguint unes marques grogues. Sortim a una carena secundària i pugem amunt fins enllaçar amb una altra carena - ara descendent - per on baixa el camí de la ferrata marcat amb triangles grocs i vermells (20 minuts)
Trobem una ristra de sirga d'acer que baixa fins l'agulla Varela, a la que podem ascendir (37 min.) i anem a la dreta fins trobar un nou tram de sirga que davalla per una aresteta amb cal posar compte en algun pas.
Finalment arribem al peu de paret (57 min). Girem a la dreta i  passem pel peu de la paret on hem començat l'escalada i baixem cap a l'aparcament (1 h 23 min.)
Atenció: Veure descens a Dos diablos en el corazon molt més interessant.
Aproximació:
A la sortida de Murillo de Gallego, en direcció a Navarra, pugem per una carretera per les afores del poble fins arribar a la part alta de la localitat on prenem un camí de terra a la dreta. Passem una bassa de subministrament d'aigua a Murillo. En un marcat eixamplament de la pista aparquem. Per la dreta una fita ens indica un camí carreter que surt a mà dreta. Tot abans de creuar un barranc. Pista apta amb vehicles normals si no hi ha fang.
Accés:
Prenem un camí carreter que surt a mà dreta – fita. Als pocs metres abandonem el camí carreter i agafem un sender que surt a l'esquerra i ens encarem a la paret. En la part central hi ha una torrentera, en la capçalera de la mateixa comença la via (23 min).

FITXA TÈCNICA:
Dificultat: MD (Passos de V+ que es poden superar en A0) 
Desnivell: 300 metres. 
Temps d'aproximació: 23 minuts.
Temps de descens: 1 h 23 min. 
Grau d'exposició: Baix.
Material: 14 cintes exprés, algun cordino per canviar els ponts de roca vells i reunions.
Roca: Conglomerada.
Via oberta per Luís Royo, Carlos Roy i Julio Benedé l'any 2011.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA A SOLIUS: ROCA PONÇA

LA GORRA MARINERA: VIA SARGANTANES

VIA JR - EL QUE TE COMPANYS TE UN TRESOR