ESCALAR INTENSAMENT: VIA SENSE NOM DE LA RIBA


L'altre dia el Pinto em pregunta: - Què has fet a la Riba? i li contesto que no he escalat mai a la Riba. Es queda sorprès ... el proper dimecres per la tarda anirem i ja veuràs que t'agradarà.
I tant que em va agradar, ja tenim una altra via preparada per fer.
La Riba va estar molt de moda per allà els anys setanta - vuitanta, ara potser zones com Margalef i Siurana potser li han tret una mica de xispa, però, com nosaltres no seguim això de les modes ja ens veus el Pinto, el Ramon Pach i jo anant a provar una via de la Riba.
Fruir i fruir però amb ganes. La via Sense Nom és una via curta però intensa. Dreta, molt dreta, però amb bon canto i bústies (veure primera foto). De grau baix (IV+) però els tres vam haver de tibar de valent.

Descripció de la via:
1r llarg (IV+ - 20 metres - 5 espits): Pugem per una mena de fissura que més amunt esdevé un diedre superior, ben visible des del peu de via. En superar el diedre abandonem una via que puja recta amunt (no patiu que no us confondreu allò pica molt) i girem a l'esquerra on hi ha la reunió.
2n llarg (IV+ - 35 metres - un pont de roca): La via canvia totalment. Baixem un metre per anar a buscar una monumental xemeneia que hi ha a la nostra esquerra. Una heura ens dificulta veure on posem els peus a la paret. En arribar a la canal ara ens toca pujar per oposició. Primer heu de superar un parell de blocs. Després pugem pel fons de la canal (III) però de sobte veieu una fissura molt marcada a la paret de l'esquerra on podreu anar posant els tascons amb comoditat doncs fins un bloc que està travat (pont de roca) no trobareu res més. Venga a fer oposició durant una trentena de metres. La reunió de dalt es fa en un arbre. També hi ha un espit al costat. Escalada interior molt interessant.
Descens:
Anem per la dreta amunt a buscar on acaba la paret i baixem per un dret coster - no confondre amb la canal del costat de la via - Trobem una vella corda que ens permet descendir amb comoditat uns tres metres. Arribem al costat de la paret on trobem la via i anem seguint el camí d'anada encara que potser voldreu fer alguna via per complementar la sortida. Uns 20 minuts.
Accés:
A l'altre costat de l'aparcament de Penya Roja surt un senderó amb unes escales inicials que ens duu fins al barranc del riu Brugent. A la dreta deixem un antic molí, en estat ruïnós. Ens arribem al peu de la paret i l'anem seguin per la dreta. Hi ha una munió de vies. Als10 minuts trobem la via. Hi ha vies pintades amb el nom i la graduació. La nostra està entre la via del Barbas (dedicada al nostre amic Jesús Sànchez), a l'esquerra), i la via Mala Pell i via de l'Eduard (la primera comença igual que la nostra). Com està Sense nom no està pintada.

Aproximació:
A la Riba prenem la carretera a la Farena que puja tot el poble.
En el km. 3,5 hi ha un aparcament a mà esquerra que ja posa Penya Roja.

FITXA TÈCNICA
Dificultat: IV+
Desnivell: 55 metres. 

Temps d'aproximació: 10 minuts.
Temps de descens: 20 minuts.
Grau d'exposició: Mig.
Via semiequipada. El primer llarg està protegit per mentre que el segon és a equipar.
Roca: Calcària amb un aspecte de roca dolomítica. Meravellosa.
Orientació: Sud.
Via oberta a finals dels anys 60 per la cordada Josep Insa i Miquel Muñoz.

Comentaris

  1. Ondia nois 10 hores d'aproximacio? esteu fets uns Manolos

    LO PELAGALL

    ResponElimina
  2. És que som molt lents... com t'hauràs pogut imaginar eren 10 minuts... moltes gràcies Pelagall pel comentari (errada corregida)

    ResponElimina
  3. En realitat, l'entrada original de la via no és per la fissura (equipada als anys 90) sinó per l'esperonet de la seva esquerra, vertical i desequipat però resseguint la lògica de la roca i amb algun bon emplaçament per fissurers mitjans.
    Salut i bones escalades.
    La tria us delata clàssics-clàssics...perquè la xemeneia ja no la fa gairebé ningú. I mira que és maca i de bon fer...
    Joan de Valls.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies per les aportacions Joan... m'ha fet molta gràcia el comentari clàssics-classics .. que hem de fer si ja ens pesen els anys a les parets...

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA A SOLIUS: ROCA PONÇA

LA GORRA MARINERA: VIA SARGANTANES

VIA JR - EL QUE TE COMPANYS TE UN TRESOR