Passa al contingut principal

AMOR PER LES SAVINES: VIA TARREGA

Ressenya El col·leccionista de vies

La via Tàrrega a la Roca dels Arcs de Vilanova de Meià té el regust de via clàssica desequipada. Quan acabes la via sents un gran estima per les savines doncs les reunions estan muntades en savines i pràcticament tots les assegurances fixes es fan amb una baga a les savines. Com les arribes a estimar!!!
Ressenya Escalatroncs
És una via autèntica, dreta (especialment el primer llarg), amb una roca excel·lent amb molta presa però tan dreta que quan estava a la primera reunió pensava que no havíem perdut ni un metre de l'inici de la via. Una via superba.
Descripció de la via: (A Escalatroncs hi ha una bona descripció que m'he permès copiar en molts trams i marcar de blau perquè no m'acusin de copioneta)
Abans de començar la via hem de pujar una rampa amb alzines on ens caldrà agafant-nos als troncs com a micos. (III - 20 metres)
1ra tirada (IV+ - 40 metres - net): Atenció a l'esquerra hi ha un parabolt que correspon a una altra via.
Primera reunió
Escalem més o menys recte fins abastar una primera petita savina.  Hi ha molt canto però la paret és molt dreta. hi ha alguna panxa que en pujar-la no arribem a veure'ns els peus (IV+). Després d’encintar-la tirem recte amunt fins arribar a un petit diedre exigent (IV+) que un cop superat ens deixa a una altra savina (amb bagues). Des de la savina flanquegem a la dreta (II) fins arribar a una altra savina on muntem la primera reunió. La tirada no passa de IV+ però es mantinguda. En alguna descripció he vist que la marquen de V.
Inici de la via
2na tirada (IV - IV+ - V - 40 metres - un clau): Des de la reunió anem a buscar l’esperó de la dreta (III) (No anar per la placa de l’esquerra on es veu un altre clau!!). L’escalem amb passos de IV/IV+ fins trobar un clau. Seguim amunt cercant la lògica i llaçant algunes savines que ens surten al pas. Una savina més gran ens amaga darrera el pas més tècnic de la via. Darrera seu hi ha una placa (V) - en alguna ressenya posava que havia dos claus però ja no hi són - un cop superats ens deixen a un relleix on hi ha una gran savina que ens servirà per muntar la segona reunió. 40 metres.
Segona tirada
3ra tirada (IV+ - IV - 40 metres - un clau): Escalem un parell de metres per una vertical placa amb bones franges horitzontals fins atènyer una fissura que podrem equipar fàcilment amb algun friend gran. Col·locar-nos sobre la llastra és el més complicat de la tirada, però les bones preses faciliten molt l’operació (IV+ de força ja que és un xic extraplomat). Ara la paret perd verticalitat. Un cop a sobre seguim en diagonal cap a la dreta, superant un parell de plaques tombades fins arribar a una savina en la qual muntarem la tercera reunió.
4ta tirada (III - IV - 55 metres - net): Des de la reunió veiem en diagonal a la dreta una alzina característica a la part alta de la paret. Hem d’anar cap allà traçant una gran diagonal per terreny fàcil (III). Just sota de l’alzina tindrem un pas una mica més dret, però gens complicat (IV). Un cop a l’alzina podem muntar la reunió o seguir una mica més fins sortir de la paret. Nosaltres vam fer la reunió a la primera savina ja que la corda feia molta fricció i després vam haver de pujar els darrers 5 metres a l'alzina de sortida.
Descens:
Anem a la dreta de la carena. Hi ha alguna corda per baixar per una canal. Caldrà posar-hi 25 min. fins la carretera.
Aproximació:
Prenem la carretera L-913 que va de Vilanova de Meià a Cellers per Hostal Roig. Passat el km. 6 mirem d'aparcar, com podem doncs no hi ha un aparcament clar en el congost del Pas Nou.
Accés:
Travessem el barranc i pugem per l'altre costat. Aviat passem prop de la paret per un corriol poc definit. Hi ha unes alzines que semblen que es volen enfilar amunt per la paret. Aquí comença la via Tàrrega.

FITXA TÈCNICA
Dificultat: V

Desnivell:  180 metres.
Temps d'aproximació: 15 minuts
Temps de descens: 25 minuts
Grau d'exposició: Via desequipada, encara que es pot protegir prou bé.

Orientació. Sud. 
Roca calcària, molt bona. La roca dels Arcs té un to diferent on cal canviar el xip.
Material: 8 cintes, reunions, bagues savineres, tascons, friends fins al 3.
Va ser la primera via oberta a la paret per allà l'any 1974 per G. Balcells i R. Reynal. El nom de la via és perquè eren, al menys el primer, de Tàrrega.

.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.