Passa al contingut principal

CRESTA DEL MERCADAL INFERIOR: CLÀSSICA BERGADANA

La cresta del Mercadal constitueix una escalada d'escola del Berguedà que en començar tothom fa. Només són dos llargs i quan arribes dalt tens la sensació que ja estàs calent per continuar amunt però l'agulla ja s'ha acabat. Home, si vols pots anar a fer Mercadal Superior però això ja té  més nivell.
Els dos llargs estan separats per trams que vas caminant i estrictament parlant fas quatre llarguets.
Feia molt temps que la tenia entre cella i cella. No em va desagradar però me l'esperava més gran. Atenció cal escalar dolçament doncs hi ha pedres que volen marxar de la paret. Cal anar amb cura. La mateixa corda va tirant pedres...
Descripció de la via:
Ens situem en la base de l'agulla i veiem que hi ha una recula de vies d'esportiva que tirem amunt.
1a tirada (IV - III - 30 metres - 8 parabolts): En lloc de pujar per l'extrem de més a l'esquerra (III) ho fem per la primera via d'esportiva (IV). A la tercera xapa ens posem a la cresta estrictament parlant (veig que el col·leccionista de vies ha fet exactament el mateix). Pugem per la cresta vigilant amb la roca encara que com hi ha passat molta gent també ha de ser mala sort...
Fem la reunió en un arbre.
2a tirada (II - 25 metres - net): Més que una tirada és un canvi de reunió doncs hem anat caminant encara que té pati.
3a tirada (IV - IV+ IV - 35 metres - 5 parabolts): Sortim per l'esquerra i grimpem un tram fi perquè la roca no és del tot de fiar. Cal triar-les millors de les moltes preses que hi ha. Tampoc tens la inseguretat total sinó que cal anar amb compte (IV).
Arribem a un tram on hi ha dos blocs que surten de la paret i sembla que serà el pas clau doncs són molt verticals. Doncs no, el pas clau és el que està damunt on cal anar amb cura (IV). Aquí apareix per la dreta una placa molt interessant però la via puja per l'aresta més fàcil i trencada (IV).
Muntem la reunió en la instal·lació d'una via que puja per la dreta.
4a tirada (II - 40 metres - un parabolt i un merlet): Anem bona estona caminant per la cresta, tram aeri. Trobem una reunió d'una altra via i aprofitem per xapar. Més endavant hi ha un merlet que ens clama que el llacem encara que ja les dificultats han minvat. Arribem al cim.
Descens;
Caminem uns 10 metres seguint la carena i arribem al rapel que està muntat sobre un pont de roca i un munt de cordinos. El rapel estrictament té uns 15 metres però val la pena tirar tota la llargada de la corda per una aresteta. Baixem caminant a un coll que hi ha sota de l'agulla.
Baixem caminant per un sender que passa pel vessant sud de l'agulla. Passem per davant de l'inici i arribem a l'aparcament (15 min.).
Aproximació:
De Bergà agafem la carretera que puja al Santuari de Queralt i a Espinalbet i en el km 1,5 km trobem un aparcament a l'esquerra. A l'altre costat ja tenim l'agulla de Mercadal Inferior. La superior està al darrera i encara no la veiem.
Accés:
Anem a buscar un barranc on hi ha un corriol que el segueix fins que l'abandona i s'encara decididament vers la cresta. La via comença a l'extrem occidental de l'aresta. Molt evident. (10 min.).
FITXA TÈCNICA:
Valoració.Escalada climbing lovers. 
Dificultat: IV 
Desnivell: 65 metres d'escalada + 65 metres de grimpada
Temps d'aproximació:10 minuts, 
Temps de descens:15 minuts.
Grau d'exposició: Baix, encara que cal tenir present que la roca no és gaire bona.
Material: 8 cintes i reunions.
Roca:Calcaria. No sempre lo bona que voldríem però no s'arriba a passar por.
Orientació: Oest
Via oberta pe

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.