Passa al contingut principal

BATEIG A MALANYEU: MONTSE CURTO

Em diu en Toni Vilaseca: - I si anem a Malanyeu? Se m'obren els ulls ... doncs la veritat que en tenia ganes doncs tothom en parlava i jo sóc batxiller de mena. Els companys de casa (Lleida) no hi volen anar perquè diuen que cau lluny, la veritat és que estàs una hora i mitja fins a Berga i tot per autovia. És curiós un cingle tan petit i tant ple de vies. Quant estàs allí ho comprens perfectament: Té una roca que enamora. És una calcària  farcida de forats. La dificultat augmenta a nivell que la paret es posa dreta. Si mireu les fotos no són gaire boniques perquè aquests forats que us parlava estan ocupats també per trams de vegetació i no formen una gran paret. Plaer garantit. Una mica em recorda Alòs de Balaguer amb tirades com Canto per soleares i similars.
En conclusió, és la primera vegada que hi vaig però no crec que sigui la darrera doncs m'ha agradat.
Una de les vies més clàssica és la dedicada a la Montse Curto que és la fita que ens hem proposat pujar avui.
Descripció de la via:
Des de l'aparcament ja es veu la via així que us recomano una visió general de paret i mireu d'anar localitzant la via doncs a peu de paret no la podreu distingir amb facilitat. Si no ho feu així ja us veig resseguint la cinglera cercant una M C
grosses que hi ha a l'inici de la via.
1a tirada (IV - IV+ - IV - 25 metres - 5 parabolts): Pugem una placa fins arribar a una feixa - trencadota i terrosa - que seguim un parell de metres a la dreta per remuntar per una llastra (IV+) que després es fa més factible.
La reunió resulta una mica incòmoda. Potser seria millor haver-la fet un metre a la dreta on hi ha una savina i sembla que hagi més espai.
2a tirada (V- - 30 metres - 10 parabolts): Sortim per la dreta de la reunió passant per damunt de la savina. Anem pujant amb una tendència a la dreta. No hi ha problema d'orientació doncs la via està totalment equipada.
Ara la reunió és molt còmoda.
3a tirada (V - IV+ - 40 metres - 10 parabolts): Sortim caminant per l'esquerra i amunt fins retrobar-nos amb la paret. Ara cal distingir clarament dos trams. Davant tenim un tram més dret on cal pujar amb cura però més amunt sembla que els forats han desaparegut (V/AO) i hem posar els peus de gats en misèries. Hi ha un forat però quan fas força et claves la roca. Esteu en el pas clau de la via. Un cop superat us encareu al segon tram que està format per una diagonal a la dreta que travessa la paret. Agradable com el segon llarg (IV+)
Descens:
Muntem un rapel de 35 metres fins a la segona reunió i d'aquí un rapel de 45 metres fins al peu de la paret.. Desfem el camí d'anada (25 minuts).
Accés: A la carretera de l'Eix del Llobregat - C-16 en el km. 110 agafem un trencall que ens durà al llogarret de Malanyeu. Aparquem al costat de l'esglesiola de Sant Sadurni. Darrera seu ja podem veure la paret del cingle de Malanyeu.
Aproximació: Passem per davant de l'església i agafem una pista.
Passem pel costat d'una masia. Continuem per la pista. Travessem un rierol. Abans del Molí de Baix deixem la pista i agafem un corriol que travessa un barranc i s'enfila vers la paret (22 minuts). Quan ja estem tocant la paret agafem un carrerany que va a l'esquerra fins trobar una fita amb una pedra que indica el trencall que hem d'agafar per arribar a l'inici de la via.
FITXA TÈCNICA:
Dificultat: V
Desnivell: 95 metres.
Temps d'aproximació: 22 minuts.
Descens: 25 min.
Grau d'exposició: Baix..
Via equipada
Roca: Calcària.
Orientació: Sud.
Via oberta per: R. Vicente i F Sunyol l'any 2007.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.