Passa al contingut principal

VIA SUPERMAN A LO PALLER DELS PORTS

La via Superman a Lo Paller dels Ports és una via que me l' havia mirat i remirat. Té un grau no gaire alt però amb poc equipament. Això fa respecte. L'altre dia vam anar a les Roques de Benet i ens vam mirar la paret i finalment vam decidir posar-nos-hi.
Calia fer-ho ara perquè partir del 15 de desembre fins al 31 de juliol l'escalada a aquest sector està restringida.
La via ens ha agradat encara que només té dos llargs que s'escala, la resta és caminar per la paret però crec que encara hi tornaré una altra vegada. Té un pel d'aventura.
Descripció de la via:
1a tirada (II - 25 metres - net): Pugem per una feixa amb tendència a l'esquerra. Albirem dues fites que ens indiquem que anem bé.
Passada la segona fita cal buscar uns metres més amunt el primer pont de roca que ens indica l'inici de la via. Trobarem dos cordinos grisos i vells que costen de localitzar situats en un pont de roca.

2a tirada (IV - 30 metres - dos ponts de roca i una savina): Tirem recte amunt. Deixem unes savines a la nostra dreta. Poc abans d'arribar a la darrera trobem un pont de roca a l'esquerra (uns 8 metres del terra). Seguim recte amunt i trobem el segon pont de roca. Ara hem d'anar tombant a l'esquerra. No anar recte.
Aprofitarem una petita savina. La reunió està equipada amb dos espits amb cadena i anella per rapelar.
3a tirada (IV - IV+ - IV - 30 metres - 1 parabolt i merlet): Des de la reunió es pot arribar a veure el parabolt però està a uns 8 metres i costa de veure. Anem cercant les formes més febles de la paret que s'adreça una mica sense arribar a posar-se mai vertical. Un cop superat aquest parabolt hi ha el pas més exigent (IV+). Però aviat minva la dificultat (IV). Tirem a l'esquerra (friend) i arribem a la reunió. Equipada amb dos parabolts amb anella per rapelar. Hi ha l'opció de deixar els darrers metres de la via, de baixa dificultat, i rapelar la via.
4a tirada (III - II - 35 metres - savines): Tirem amunt cercant els passos més bonics per acabar caminant. Podem llaçar alguna savina.
5a tirada (II - I - 35 metres - savines): Sortim de la paret caminant fins a arribar pràcticament a la carena de Lo Paller. Muntem la reunió en una gran savina.
Descens:
Baixarem pel vessant oposat, vers les Gronses. Anem tirant a l'esquerra fins a sortir a la carena.
Aviat trobem una canal dreta per la qual baixem sense altre problema que les pedres que cauen.
4 min Fem cap al coll que hi ha entre Lo Paller i les Gronses. Baixem per tarteres cap al nord.
12 min Trobem un parell de fites que indiquen un corriol que surt a la dreta.
Fem cap a una tanca que anem resseguint.
14 min Abandonem el camí i ens encarem vers un camp amb pins. Anem girant a la dreta.
16 min Fem cap a la carretera que seguim a la dreta.
18 min Arribem al coll on hem deixat el cotxe.
Accés:
Sortim del poble d'Horta de Sant Joan. Creuem la carretera general i anem uns metres a la dreta cap a Arnes. Trobem una carretera estreta cap als Ports, més concretament cap a l'àrea de la Franqueta.
Trobem el monument als bombers morts en l'incendi dels Ports i després trobem la font de la Pineda. A mesura que anem pujant ja veiem la paret de Lo Paller a la dreta de la carretera.
Als 6,5 km de la carretera estreta arribem al coll de Blanco (613 m.) on aparquem. Hi ha un cartell que ens informa de les restriccions d'escalada (del 15 de desembre al 31 de juliol).
Aproximació:
Seguim un corriol difús que va paral·lel a la carretera. Una fita ens indica que hem d'abandonar-lo i encarar-nos vers la paret.
5 min. Observem un pi prou destacat. Surt una feixa vers l'esquerra on hi ha un parell de fites. Comencem a escalar aquí. Coordenades UTM: 31T  x=273266  y=4530652
FITXA TÈCNICA:
Dificultat: IV
Desnivell: 155 metres.
Temps d'aproximació: 5 minuts.
Descens: 18 minuts.
Grau d'exposició: Entre baix i mitja a causa del seu baix equipament i les pedres que volen marxar de lloc.
Material: 4 cintes exprés, cordinos i reunions.
Via semiequipada
Roca: Conglomerada prou acceptable, ja que cal posar atenció en algun moment.
Orientació: Est.
Via oberta per: J E Castellnou i P Queral l'any 2001
Per obtenir el track:

Powered by Wikiloc

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.