VIA SUPERMAN A LO PALLER DELS PORTS

La via Superman a Lo Paller dels Ports és una via que me l' havia mirat i remirat. Té un grau no gaire alt però amb poc equipament. Això fa respecte. L'altre dia vam anar a les Roques de Benet i ens vam mirar la paret i finalment vam decidir posar-nos-hi.
Calia fer-ho ara perquè partir del 15 de desembre fins al 31 de juliol l'escalada a aquest sector està restringida.
La via ens ha agradat encara que només té dos llargs que s'escala, la resta és caminar per la paret però crec que encara hi tornaré una altra vegada. Té un pel d'aventura.
Descripció de la via:
1a tirada (II - 25 metres - net): Pugem per una feixa amb tendència a l'esquerra. Albirem dues fites que ens indiquem que anem bé.
Passada la segona fita cal buscar uns metres més amunt el primer pont de roca que ens indica l'inici de la via. Trobarem dos cordinos grisos i vells que costen de localitzar situats en un pont de roca.

2a tirada (IV - 30 metres - dos ponts de roca i una savina): Tirem recte amunt. Deixem unes savines a la nostra dreta. Poc abans d'arribar a la darrera trobem un pont de roca a l'esquerra (uns 8 metres del terra). Seguim recte amunt i trobem el segon pont de roca. Ara hem d'anar tombant a l'esquerra. No anar recte.
Aprofitarem una petita savina. La reunió està equipada amb dos espits amb cadena i anella per rapelar.
3a tirada (IV - IV+ - IV - 30 metres - 1 parabolt i merlet): Des de la reunió es pot arribar a veure el parabolt però està a uns 8 metres i costa de veure. Anem cercant les formes més febles de la paret que s'adreça una mica sense arribar a posar-se mai vertical. Un cop superat aquest parabolt hi ha el pas més exigent (IV+). Però aviat minva la dificultat (IV). Tirem a l'esquerra (friend) i arribem a la reunió. Equipada amb dos parabolts amb anella per rapelar. Hi ha l'opció de deixar els darrers metres de la via, de baixa dificultat, i rapelar la via.
4a tirada (III - II - 35 metres - savines): Tirem amunt cercant els passos més bonics per acabar caminant. Podem llaçar alguna savina.
5a tirada (II - I - 35 metres - savines): Sortim de la paret caminant fins a arribar pràcticament a la carena de Lo Paller. Muntem la reunió en una gran savina.
Descens:
Baixarem pel vessant oposat, vers les Gronses. Anem tirant a l'esquerra fins a sortir a la carena.
Aviat trobem una canal dreta per la qual baixem sense altre problema que les pedres que cauen.
4 min Fem cap al coll que hi ha entre Lo Paller i les Gronses. Baixem per tarteres cap al nord.
12 min Trobem un parell de fites que indiquen un corriol que surt a la dreta.
Fem cap a una tanca que anem resseguint.
14 min Abandonem el camí i ens encarem vers un camp amb pins. Anem girant a la dreta.
16 min Fem cap a la carretera que seguim a la dreta.
18 min Arribem al coll on hem deixat el cotxe.
Accés:
Sortim del poble d'Horta de Sant Joan. Creuem la carretera general i anem uns metres a la dreta cap a Arnes. Trobem una carretera estreta cap als Ports, més concretament cap a l'àrea de la Franqueta.
Trobem el monument als bombers morts en l'incendi dels Ports i després trobem la font de la Pineda. A mesura que anem pujant ja veiem la paret de Lo Paller a la dreta de la carretera.
Als 6,5 km de la carretera estreta arribem al coll de Blanco (613 m.) on aparquem. Hi ha un cartell que ens informa de les restriccions d'escalada (del 15 de desembre al 31 de juliol).
Aproximació:
Seguim un corriol difús que va paral·lel a la carretera. Una fita ens indica que hem d'abandonar-lo i encarar-nos vers la paret.
5 min. Observem un pi prou destacat. Surt una feixa vers l'esquerra on hi ha un parell de fites. Comencem a escalar aquí. Coordenades UTM: 31T  x=273266  y=4530652
FITXA TÈCNICA:
Dificultat: IV
Desnivell: 155 metres.
Temps d'aproximació: 5 minuts.
Descens: 18 minuts.
Grau d'exposició: Entre baix i mitja a causa del seu baix equipament i les pedres que volen marxar de lloc.
Material: 4 cintes exprés, cordinos i reunions.
Via semiequipada
Roca: Conglomerada prou acceptable, ja que cal posar atenció en algun moment.
Orientació: Est.
Via oberta per: J E Castellnou i P Queral l'any 2001
Per obtenir el track:

Powered by Wikiloc

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA A SOLIUS: ROCA PONÇA

LA GORRA MARINERA: VIA SARGANTANES

VIA JR - EL QUE TE COMPANYS TE UN TRESOR