Passa al contingut principal

EL PLAER DEL GRANET: AMPRIU - VIA XANADU

Decidim pujar al Pirineu i la zona triada és Cerler, i més concretament, l'Ampriu on hi ha diverses zones de vies equipades. Volíem fer molta cosa però al final només podem fer la via Xanadú a les Palestras, un altre dia haurem de tornar a completar els nostres somnis.
Aquí en el blog podeu trobar altres vies per complementar Xanadú: Felipe el hermoso, De punta a punta i No te tires que has cristales.
Primer hem de passar per les vies d'esportiva que hi ha a la base de les Palestras que està farcida de vies que van equipar els militars. N'hi ha de tots els nivells.
Pugem per la dreta fins una gran fissura que hi ha a l'esquerra (on surten les vies de sota dels militars però no s'enllaça) i llavors ja esteu al lio. Resulta que hi ha un munt de vies quan vosaltres us pensaveu que només pujaven dues. No els militars han obert més línies i això us complica molt
localitzar-les. Penseu que la línia que trieu puja per una placa meravellosa que us durà a un cable per on us podreu moure i buscar la via correcta doncs cap a dalt només surten dues línies (Xanadú i Grease). Grease és fàcil de localitzar doncs comença damunt d'una lleixa de pedra i passa per la dreta d'un pinet. La Xanadú està més a l'esquerra. Alerta acabo de llegir en un altre bloc que està al 7a anella groga i grossa dels militars.
Descripció de la via:
Davant teniu una placa que enamorar, llisa, que superareu amb passos d'adherència especialment els primers metres. Al començament de la via hi ha una gran anella groga dels militars.
1a tirada (V - 20 metres - 6 parabolts): Primers metres d'adherència pura i dura. La paret és força vertical per anar amb adherència més amunt anem trobant més dibuix.
Sortim a la línia del cable. No muntem la reunió en la primera instal·lació de reunió que trobem amb anelles (per on rapelarem) sinó que ens traslladem uns 3 metres a l'esquerra i muntarem la reunió en dos parabolts (sense anella i una anella grossa al mig).
2a tirada (IV+ - IV - V+ - III -  30 metres - 8 parabolts); Primer ens trobem amb un petit desplom que superem per la dreta (IV+) amb les preses de mà romes però que es deixa fer.
Anem pujant entre grades i ens anem tombant a l'esquerra. Fins arribar a un petit sostre (V+) que ens trau endarrere i que no es pot fer en A0. Els darrers metres, fins la reunió caminant.
3a tirada (IV - III - 35 metres - 8 parabolts); La principal dificultat és la sortida de la reunió on hi ha un petit muret (IV) després pugem per unes llastres en direcció a l'esquerra per una placa tombada. Hi ha un moment que no trobem la reunió - per això estem nosaltres - heu de tirar amunt a la dreta, caminant.
Descens: Vam rapelar per la via. Alerta vam voler enllaçar el primer rapel amb el segon; la corda ens va arribar però ens va costar molt recuperar-la. Ara mateix recomano fer els tres rapels amb una corda de 60. Retornem pel camí d'anada (14 min.).
Accés:
Prenem la carretera a les pistes d'esquí. Passat el km 8 de l' A-2617 hi ha l'aparcament a l'esquerra, abans de travessar un torrent de l'Ampriu.
Aproximació:
Travessem el pont sobre el torrent de l'Ampriu i agafem un corriol – inicialment no gaire evident – que puja per l'esquerra vorejant el riu.
9 min. Palanca per on travessem el riu. Abans ho feiem a gual. Travessem una pista i ens encarem vers la paret de Palestras que està davant en una mena de clotada.
13 min. Arribem al peu de la via on veiem les vies esportives dels militars. Pugem per l'estrem dret per un corriol
16 min. Anem a l'esquerra anant per una ampla feixa.
18 min. Estem a peu de via.
FITXA TÈCNICA:
Dificultat:  V+
Desnivell: 85 metres.
Temps d'aproximació: 18 min.
Temps de descens: 14 min.
Grau d'exposició: Baix.
Material: 8 cintes exprés,  i reunions.
Roca: Granit.
Qualitat: Molt bon, per menjar-se'l.
Orientació: Nord-oest
Valoració: No és una via per fer sola però pot servir per complementar alguna altra de la zona.
Via oberta per Carlos Carracedo i Luís Alfonso l'any 2008.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.