EL PLAER DEL GRANET: AMPRIU - VIA XANADU

Decidim pujar al Pirineu i la zona triada és Cerler, i més concretament, l'Ampriu on hi ha diverses zones de vies equipades. Volíem fer molta cosa però al final només podem fer la via Xanadú a les Palestras, un altre dia haurem de tornar a completar els nostres somnis.
Aquí en el blog podeu trobar altres vies per complementar Xanadú: Felipe el hermoso, De punta a punta i No te tires que has cristales.
Primer hem de passar per les vies d'esportiva que hi ha a la base de les Palestras que està farcida de vies que van equipar els militars. N'hi ha de tots els nivells.
Pugem per la dreta fins una gran fissura que hi ha a l'esquerra (on surten les vies de sota dels militars però no s'enllaça) i llavors ja esteu al lio. Resulta que hi ha un munt de vies quan vosaltres us pensaveu que només pujaven dues. No els militars han obert més línies i això us complica molt
localitzar-les. Penseu que la línia que trieu puja per una placa meravellosa que us durà a un cable per on us podreu moure i buscar la via correcta doncs cap a dalt només surten dues línies (Xanadú i Grease). Grease és fàcil de localitzar doncs comença damunt d'una lleixa de pedra i passa per la dreta d'un pinet. La Xanadú està més a l'esquerra. Alerta acabo de llegir en un altre bloc que està al 7a anella groga i grossa dels militars.
Descripció de la via:
Davant teniu una placa que enamorar, llisa, que superareu amb passos d'adherència especialment els primers metres. Al començament de la via hi ha una gran anella groga dels militars.
1a tirada (V - 20 metres - 6 parabolts): Primers metres d'adherència pura i dura. La paret és força vertical per anar amb adherència més amunt anem trobant més dibuix.
Sortim a la línia del cable. No muntem la reunió en la primera instal·lació de reunió que trobem amb anelles (per on rapelarem) sinó que ens traslladem uns 3 metres a l'esquerra i muntarem la reunió en dos parabolts (sense anella i una anella grossa al mig).
2a tirada (IV+ - IV - V+ - III -  30 metres - 8 parabolts); Primer ens trobem amb un petit desplom que superem per la dreta (IV+) amb les preses de mà romes però que es deixa fer.
Anem pujant entre grades i ens anem tombant a l'esquerra. Fins arribar a un petit sostre (V+) que ens trau endarrere i que no es pot fer en A0. Els darrers metres, fins la reunió caminant.
3a tirada (IV - III - 35 metres - 8 parabolts); La principal dificultat és la sortida de la reunió on hi ha un petit muret (IV) després pugem per unes llastres en direcció a l'esquerra per una placa tombada. Hi ha un moment que no trobem la reunió - per això estem nosaltres - heu de tirar amunt a la dreta, caminant.
Descens: Vam rapelar per la via. Alerta vam voler enllaçar el primer rapel amb el segon; la corda ens va arribar però ens va costar molt recuperar-la. Ara mateix recomano fer els tres rapels amb una corda de 60. Retornem pel camí d'anada (14 min.).
Accés:
Prenem la carretera a les pistes d'esquí. Passat el km 8 de l' A-2617 hi ha l'aparcament a l'esquerra, abans de travessar un torrent de l'Ampriu.
Aproximació:
Travessem el pont sobre el torrent de l'Ampriu i agafem un corriol – inicialment no gaire evident – que puja per l'esquerra vorejant el riu.
9 min. Palanca per on travessem el riu. Abans ho feiem a gual. Travessem una pista i ens encarem vers la paret de Palestras que està davant en una mena de clotada.
13 min. Arribem al peu de la via on veiem les vies esportives dels militars. Pugem per l'estrem dret per un corriol
16 min. Anem a l'esquerra anant per una ampla feixa.
18 min. Estem a peu de via.
FITXA TÈCNICA:
Dificultat:  V+
Desnivell: 85 metres.
Temps d'aproximació: 18 min.
Temps de descens: 14 min.
Grau d'exposició: Baix.
Material: 8 cintes exprés,  i reunions.
Roca: Granit.
Qualitat: Molt bon, per menjar-se'l.
Orientació: Nord-oest
Valoració: No és una via per fer sola però pot servir per complementar alguna altra de la zona.
Via oberta per Carlos Carracedo i Luís Alfonso l'any 2008.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA A SOLIUS: ROCA PONÇA

LA GORRA MARINERA: VIA SARGANTANES

LA CRESTA MISTERIOSA: LA CRESTA X-STRATS