Passa al contingut principal

ESCALADA ESPORTIVA AL GERRO: VIA AFRICA


Anem a escalar al Gerro a tocar del Timbaler. Em pensava que anàvem a fer via clàssica però quan arribem allí viem que hi ha una munió de vies que hi pugen i que estan equipades tipus esportiva. La via té la possibilitat de fer-se en dues tirades encara que també es deu de poder fer en una tirada única de 40 metres però és més agradable pujar en dues. La segona tirada amb l’Ansa del Gerro al costat visualment és molt agradable.
No teníem gaire temps i només van pujar la via Àfrica però us asseguro que tornarem.
Descripció de la via:
1a tirada (V+ -IV+ - IV – 20 metres – 7 parabolts): Pugem per una mena d’aresta Bruc, com hi ha moltes vies dir-vos que al peu de la via hi ha una marca groga. Una variant directa travessa una forat estret (6a) mentre que nosaltres ho superem per l’esquerra.
Els tres primers parabolts són molt exigents (V+) doncs hi ha poques preses i fines. Ara no patiu es pot fer A0. No sembla dret però hi ha poca cosa. Un tram de descans per afrontar un petit sostre. El que passa és que hi ha bons bolos i es supera prou bé (IV+). Per l’esquerra es puja millor. Després ens toca uns metres de descans seguint el darrer parabolt. Fem reunió en un siroi replà al costat de l’ansa.
2a tirada (III – V+ - III – 20 metres – 2 parabolts i un clau): La paret per verticalitat. La roca no dona tanta confiança però no vam es va moure cap còdol (III) i ens situem a peu d’un mur. Hi ha dues línies de parabolts. Nosaltres anem per la dreta (d’alguna forma ens creuem) principalment perquè ho veiem més fàcil. Més amunt, per sortir de la paret, trobem un clau històric. Fem la reunió uns metres abans del cim.
Descens:
Segur que es pot baixar amb un únic ràpel de 40 metres però havíem decidit agafar una corda de 60 metres, així que fem dos ràpels curts que ens deixen prop de l’inici de via.
Refem el camí d’anada 23 min.
Accés:
Sortim del Bruc pel carrer de les Escoles i anem seguin uns cartells cap al refugi Vicenç Barbe. Estan arreglan la carretera/pista cap a una urbanització Mas Grau. De sobte un cartell prohibeix el pas de vehicles. Aparquem a la vora
Aproximació:
Anem per la pista caminant.
11 min. Plana Llarga. Abandonem la pista agafant un camí ample. Poc després deixem a la dreta el Camí de la cova de l’Arcada.
18 min. Esplanada oberta. Per la dreta marxa un nou sender. Anem a l’esquerra vers El Gerro que veiem davant. A la dreta podem veure el Timbaler que ens ajudarà a orientar-nos. Anem seguint diferents corriols encarant-nos vers el Gerro. 
28 min. Ens situem al peu del Gerro, passem per la vora de l’Ansa i ens situem més a l’esquerra. Veiem la balma allargada a dos metres del terra i la línia d’extraploms que voregem per l’esquerra.
FITXA TÈCNICA:
Dificultat: V + (A0)
Distància: 40 metres.
Temps d’aproximació: 28 minuts.
Temps de descens: 23 minuts.
Via equipada, tipus esportiva.
Roca: Conglomerat de qualitat.
Orientació: Sud
Material: 1 corda de 60 metres, 7 cintes i reunió.
Via oberta per: J. Moragas i Francesc Garcia al desembre del 2005

Comentaris

  1. Enhorabona per l'escalada.
    No sé si val massa la pena tornar des de Lleida a aquesta zona, la via Africa és la única que val una mica la pena. La resta si tens temps t'entretens, però no val la pena un viatge

    ResponElimina
  2. Una via i agulla que no et deixa indiferent, ni fàcil ni difícil....però te l'has de guanyar.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.