PER LES AGULLES DE SIURANA

Cim de l'Agulla Sense nom inferior
Avui ens hem dedicat a pujar a un conjunt d'agulles que hi ha, mig amagades, als cingles de Siurana. Envoltades de parabolts resten totalment abandonades i ens feia il·lusió coronar-les. Una mica per portar la contrària als milers d'escaladors d'esportiva que ronda per la contrada, nosaltres fem una escalada d'aventura. Aventura perquè no tenim cap referència clara que ens expliqui com i on pujar...
Espero solucionar els vostres dubtes si decidiu repetir les nostres tres ascensions:
Agulla Maleïda
Agulla Sense nom sud-est o superior
Agulla Sense nom sud-oest o inferior
Si us interessa el tema de les agulles de Siurana podeu veure també la Trona.

AGULLA MALEÏDA.

Ens situem al peu de l'agulla, en un indret molt ombrívol, envoltat de parets. Hi ha gran quantitat de pedres despreses de la paret principal, com la mateixa agulla nostra A la vora hi ha l'agulla del Sabre que imposa.
Descripció de la via:
1a tirada (IV - IV+ - 15 metres - buril vell - savina): Per sortir ens podem recolzar en la pedra que hi trobem a la nostra esquerra. Més amunt veiem dos burils vell. Un amb una plaqueta que es mou. No donen molta seguretat però és el que hi ha. La roca està coberta per molsa negra i no dona gaire confiança. Arribem a un savina que llacem i pugem el darrer ressalt (IV+) que ens permet assolir el cim de l'agulla on hi trobem una fita bella, aixecada pels primers ascensionistes.
Descens:
Muntem un ràpel. Hi ha tres opcions. Una instal·lació amb cadena a la dreta que ens obliga a baixar per la cara més dreta de l'agulla. Cal tenir present en deixar el nus fora de la roca per
Imatge de la primera ascensió
no tenir problemes en recuperar la corda. Una altra instal·lació a la dreta però ens obliga a descendir un metre un xic exposat. Finalment en el mateix cim hi ha un pont de roca on hi ha un cordino vell. El refem i deixem un mallon per on rapelem fins a la base de l'agulla (30 metres). Tornem pel camí d'anada (4 min).
Accés:
En el km 4,6 de la carretera que puja de Cornudella a Siurana trobem un petit aparcament a mà dreta.
Aproximació:
De l'aparcament agafem un corriol que passa per darrera d'una pedra que tenim a la dreta i ens encarem vers la cinglera. Anem a la dreta. Trobem un corda amb nusos que ens permet pujar a una bretxa entre roques.
Davant tenim una llastra plana per on pugem i uns metres més amunt tenim una sèrie de blocs caiguts que grimpem fins a situar-nos a la base de l'agulla Maleïda que queda a la nostra dreta.
FITXA TÈCNICA:
L'agulla del Sabre i l'agulla Maleîda
Dificultat: IV
Desnivell: 15  metres.
Temps d'aproximació: 5 minuts
Temps de descens: 4 minuts
Grau d'exposició: Mig..
Material: 2 cintes exprés i reunions.
Via equipada
Roca: Calcària, recoberta de molsa grisa.
Orientació: Nord
Via oberta per  Joan Farré, el Miquel Mallol i Manel Cortés el el 22 de maig de 1960.  En el llibre Guia d'escalada clàssica a les muntanyes de Prades de Josep Jané es diu que van ser Melidon Queralt i Jesús Clapés que foren els segons en pujar-hi en aquell mateix any 1960. Ho sabem perquè la primera cordada va deixar una targeta amb els seus noms i el nom que havien batejat l'agulla amb el nom d'Agulla Maleïda. El fet que els segons esmentessin aquest nom vol dir que ho van llegir en la targeta cimal.

AGULLA SENSE NOM SUPERIOR o SUD-EST:

Es tracta d'un agulla que es troba al peu del cingle del Pilar del Caragol. Està molt ben amagat per la qual cosa proposem que en començar el camí que baixa al barranc de Fontcaldes fer-hi un bon cop d'ull per situar-nos.
Descripció de la via:
1a tirada (III+ - 20 metres - 5 parabolts): Ens trobem al peu d'una savina prou gran i ja veiem el primer parabolt i tirem amunt. Potser el primer pas és l'únic que ens exigeix esforçar-nos. Anem seguint els parabolts força propers. La paret està un xic bruta de vegetació però es puja còmodament.
Arribem a un ressalt que hi ha abans del cim on trobem la reunió.
2a tirada (I - 5 metres - un clau vell): Estrictament parlant anem caminant a buscar el cim de l'agulla. Trobem un clau casolà.
Descens: Retornem a la primera reunió i muntem el rapel de 20 metres. Agafem el camí d'anada i el seguim de tornada (9 min).
Accés: El mateix que en l'agulla Maleïda.
Aproximació: A l'altre extrem de la carretera trobem un cartell que ens indica el camí al barranc de Fontcaldes que seguim.
3 min Travessem un barranc.
6 min Agafem un trencall a la dreta que passa pel costat del Pilar del Caragol. Anem seguint la paret.
10 min Passem per darrera de l'agulla Sense nom superior que voltem.
12 min Trobem un pi, prou gros que indica que hem de deixar el camí principal i agafem un carrerany que surt a la dreta.
14 min Arribem a una savina on veiem la línia de parabolts de la via.
FITXA TÈCNICA:
Dificultat: III+
Desnivell: 20  metres.
Temps d'aproximació: 14 minuts
Temps de descens: 9 minuts
Grau d'exposició: Baix
Material: 5 cintes exprés i reunions.
Via equipada
Roca: Calcària, Una mica bruta de vegetació per manca de transit de cordades.
Orientació: Sud-est.
Via oberta per  entre 1960 i 1965 per Ignasi Ribalta i Jesús Clapés.

AGULLA SENSE NOM INFERIOR o SUD-OEST:
Una mica per sota de l'Agulla Sense nom inferior trobem la inferior. Destaca per la seva forma estilitzada en el con cimal.
Descripció de la via:
Ens situem en l'extrem més oriental de l'agulla (per altra part el primer que trobem venint de l'agulla Superior doncs hi ha trams molt emboscats i de mal caminar).
1a tirada (IV - III+ - 15 metres - un arbust i un merlet): Veiem una roca despresa de la paret i damunt hi ha un arbre. Aquest arbre ens ajudarà a superar els primers metres i ens sentirem per uns moments una mica Tarzan de la selva vorejant l'arbust. Ens decantem uns metres a la dreta. Trobem una roca on podem llaçar un merlet. Tirem amunt per un terreny més fàcil (III+).
A l'esquerra de l'obelisc cimal hi ha una vella reunió muntada sobre dos claus.
2a tirada (IV+ - 5 metres - neta): Sortim pel costat meridional de l'agulla amb un pas exigent (IV+) i després acabem de pujar al cap de la roca. Dalt vam muntar el rapel de descens aprofitant la punta de l'agulla on vam posar un cordino. A la dreta havia un cordino vell dels ràpels anteriors.
Descens: Fem el ràpel de 20 metres fins al peu de l'agulla i retornem pel camí d'anada (11 min.).
Accés: El mateix que l'agulla Maleîda.
Aproximació. Sortim de l'agulla Sense nom superior (12 min) continuem pel camí principal uns 15 metres i agafem un corriol que davalla per la dreta tot travessant antics marges que ens indiquen que antigament aquests verals havien estat conreats. Anem voltant l'agulla Sense nom Superior. Ens situem en el collet entre les dues agulles. Ens apropem cap a l'agulla Ingerior. Observem un bloc després de la paret i uns arbusts al damunt (17 min).
FITXA TÈCNICA:
Dificultat: IV+
Desnivell: 20  metres.
Temps d'aproximació: 17 minuts
Temps de descens: 11 minuts
Grau d'exposició: Mig
Material: 2 cintes exprés i reunions. Dur cordinos per deixar (reunió o ràpel)
Via desequipada
Roca: Calcària, Una mica bruta de vegetació per manca de transit de cordades.
Orientació: Sud.
Via oberta per  entre 1960 i 1965 per Ignasi Ribalta i Jesús Clapés.
Per obtenir el track:


Powered by Wikiloc

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA A SOLIUS: ROCA PONÇA

LA GORRA MARINERA: VIA SARGANTANES

LA CRESTA MISTERIOSA: LA CRESTA X-STRATS