DESCOBRIR LA VARIANT TORRI A LA GRAN DIAGONAL DE SANTA ANNA

La factoria Agustí Sans ha bastit al voltant del castell de Santa Anna un conjunt de línies d'escalada, senzillament fastuós. Tot va començar amb la via la Gran Diagonal (V+)que és la línia bàsica i prou coneguda però l'equip de l'Agustí Sans obren variants de sortida com la via Nauk (V+), Diedre del Bekari (V), i més enllà l'Espero del Salla Gran (V/V+). Hi ha altres vies però de grau superior per nosaltres (la Maxicoxis, la Mariadria i la Yotube (no sé si he escrit els noms bé)). La nostra fita d'avui ha estat la via Torri que - ja us aviso - ens ha agradat molt.

FITXA TÈCNICA:

Dificultat: V (Pas de V+ en començar la Gran Diagonal)
Desnivell: 90  metres.
Temps d'aproximació: 5 minuts
Temps de descens: 15 minuts
Grau d'exposició: Baix
Material: 8 cintes exprés i reunions.
Via equipada
Roca: Calcària de qualitat. 
Orientació: Sud, encara que a la part inferior no toca el sol.
Via oberta per Agustí Sans amb la col·laboració d'Esther Torrebadulla, l'any 2022

Descripció de la via:

El primer pas exigent de l'inici de la Gran Diagonal

1a tirada (V/V+ - IV - III+ - 25 metres - 8 parabolts): En la paret trobem la plaqueta amb el nom VIA GRAN DIAGONAL V+. Els primers metres són els més exigents de tota la via on cal superar la temptació d'agafar-nos al primer parabolt. Superats aquesta primera dificultat anem a l'esquerra. Damunt tenim una curiosa espluga. Aquí la fisonomia de la paret ha canviat ja que han caigut unes roques (neteja de la paret) fins arribar a l'inici de la diagonal per on pugem, ara a la dreta.

2a tirada (III - 20 metres - 4 parabolts): Seguim la llarga diagonal que dona lloc al nom de la via..Anem travessant vies com la Maxicoxis, la Mariadria i la Yotube (no sé si he escrit els noms bé). Passem una primera reunió situada a l'ombra d'un arbust i anem a buscar la següent situada al peu de l'Esperó. Ara ens toca caminar uns metres per cercar la continuació de la via.


Primer trobem la placa de la Gran Diagonal, després la de la via Nauk, una mica més enllà el Diedre del Bekarri (amb plaques de color verd) i finalment la nostra via la Torri (amb plaques de color blau cel).


3a tirada (IV+ - V - 23 metres - 6 parabolts i un pont de roca). La reunió està muntada sobre dues anelles químiques. Pugem per una sèrie de blocs de bon pujar. No cal patir gaire per l'orientació ja que els parabols ens indicquen el camí. Anem girant un xic a la dreta.

Sortida de la 4t tirdada

4a tirada (V - III - V - 25 metres - 6 parabolts - un arbust). Es podria enllaçar les dues tirades però el fregament de les cordes seria molt fort, així que us recomanem fer les dues tirades. El primer pas és per l'esquerra amb una tibada que ens duu a un tram que podem anar mig caminant. Alerta, la nostra via puja per un meravellòs diedre que imposa per ser ben vertical, però us podeu confondre i anar uns metres a la dreta i seguir la variant Diedre del Bekari que puja per un mur amb xapes de color verd. Hi ha una pedra pintada que ens recorda que anem per l'altra via. Nosaltres ens vam confondre, però els nostres companys van pujar pel diedre i ens van passar la informació adient. L'escalada del diedre ens duu fins a la carena d'on fem reunió. Surtim caminant per la carena. Els primers metres cal anar amb cura.

El diedre des de dalt

Descens:

Agafem un corriol que passa per les restes de la Torre de Sant Anna.
4 min Ermita de Santa Anna que fou traslladada del fons l'embassament abans de ser colgada per les aigües i traslladada aquí dalt.
5 min Ens decantem a l'esquerra per unes escales.
Les escales ens duen a una pista però abans d'arribar gira a l'esquerra seguint un barranc. Passem per davant de l'inici dela via.
15 min Aparcament a la vora del túnel.


Accés:

En la carretera de Lleida a Vielha N-230 en el punt quilomètric 30,4 agafem la carretera vers la presa de Santa Anna.
0,4 km. Bifurcació. Anem a la dreta.
Passem dos túnels. En sortir del segon hi ha un pont que no cal que agafem doncs aparquem a la dreta (un parell de cotxes). Aproximadament 2 km.
Aproximació:
Creuem la carretera i agafem un sender molt bonic. Arribem a un barranc.
5 min. Abandonem el camí. Caminem uns 10 metres, tot travessant el barranc i ja estem al peu de la via. És un indret amb una vegetació exuberant en ser un racó molt obac. Hi ha força pedres tirades en la neteja de la paret.


PROPOSTES PROPERES PER COMPLEMENTAR

A l'altre túnel, arran de la central, hi ha el sector de la Font d'escalada esportiva.
La primera agulla de Santa Anna (6a - no equipada)
La Gran Diagonal (V)
La variant a la Gran Diagonal: Nauk (V+)
La variant a la Gran Diagonal: Bekari (V)
La variant a la Gran Diagonal: Torri (V)
La variant a la Gran Diagonal: Esperó de lo Salla Gran (V/V+)

Sector Tanca-li-porta:

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

CAL FER-LA UN COP, PERÒ TAMPOC DOS: INTEGRAL SEÑOR LOPEZ

ESPERO DOPPELMAYR O UNA VIA BENPARIDA

REGUST PIRINENC, VIA DE LUXE: A DONDE VAS JORGITO

PEDRAFORCA: VIA PANY

ENS HA COSTAT UNA VIA FÀCIL (I BONICA): ESCALADORS BUCOLICS AL CLOT DE VILAMALA

ESCALADA ESPORTIVA A SOLIUS: ROCA PONÇA

AMBIENT ALPÍ: LA CRESTA DE CUBIL

ENCANTATS DE L'ENCANTAT XIC: PER L'ENFORCADURA

ESPORTIVA AMAGADA: CONGOST D'ERINYA: SECTOR ARILLA'S SCHOOL