Passa al contingut principal

ESTAT DE GRACIA: MALANYEU DIFERENT


Avui hem anat de nou a Malanyeu. La via que hem escollit ha estat Estat de gràcia. És una via diferent de les que fins ara havia fet Aina i MontseCurto. Aquesta és una via d'aventura, on has d'anar navegant buscant-te la vida. Està pràcticament desequipada i quan troben un pont de roca saps que no vas gaire perdut. Només hi ha ponts de roca i arbres per llaçar, la resta s'ha d'equipar. Els primers metres de la via tenen una roca no gaire estable. Després va millorant.
No genera cap passió i no crec que arribi a repetir-la doncs prefereixo posar-me en les anteriors, o cercar-ne d'altres que a la paret n'hi ha un fotimer.
Descripció de la via:
Quan sortim de l'església de Malanyeu tenim una visió excepcional de la paret. En Toni ha fet una foto i podeu veure molt bé la paret i identificar la via. Es troba a l'esquerra de la paret de Devessó. A l'esquerra hi ha una marcada canal verda i al mig hi ha un voluminòs pi que ens pot servir de referència. Si baixeu uns 10 metres a l'esquerra trobareu una fita que indica la via Dels cules. A la dreta de la via podeu observar una colada d'un color més fosc. No us puc donar més orientacions.
1a tirada (III+ - IV – IV+ - IV – 45 metres 3 ponts de roca): La via vol seguir una mena d'esperó poc definit. El primer tram és tombat però la roca no es gaire de fiar. Pugem per l'esperó encarats cap a l'arbre gran del que us parlàvem. L'esperó es estret i fàcilment es pot sortir d'ell. Durant massa metres no trobem res bo per assegurar-nos fins arribar a uns arbusts. Poc més amunt trobem el primer pont de roca. Uff. Anàvem bé. Ara la roca millora i entrem en una bella placa de forats tan característics de Malanyeu. Més amunt veiem que la paret queda com tallada. Els companys van anar a la dreta i van flanquejar el ressalt. Jo que anava de segon, vaig preferir tirar al recte per uns blocs que no semblaven gaire segurs però que em van aguantar. Un cop hem superar aquest pas – per on vulgueu – apareix un diedre poc evident amb tendència a la dreta que ens duu al costat esquer del pi. Es pot muntar la reunió en l'arbre, o aprofitar un merlet amb un cordino i protegir-lo un parell de metres més amunt.
2a tirada (IV – IV+ - 28 metres – merlet i un ponts de roca): Superem un ressalt fàcil i ens trobem un replà còmode. La paret s'adreça i pugem per una placa. Més amunt abandonem la placa a la dreta. Quan es torna a posar dreta anem a l'esquerra. Pugem un altre tram amb roca inestable i ens dediquem a netejar-lo salvatgement. En la part final trobem un diedre que és el pas més exigent del llarg que ens duu al racó on muntem la reunió. La reunió està protegida per un pont de roca i posem un parell de friends en una fissura de l'esquerra. És un indret corprenedor i, sembla, de mal sortir.
3a tirada (IV+ - V- - 32 metres – pont de roca): Hem trobat dues descripcions. Uns tirem per la dreta i marquen IV mentre que altres van per l'esquerra i hi posen V. Nosaltres vam anar per l'esquerra i us descriurem la nostra pobra experiència per si us pot servir per alguna cosa.
De la reunió sortim per l'esquerra per una fissura, pas espectacular però no és gaire difícil. Voltem una aresta i el terreny és torna més suau. Sortim a la carena i ara anem entre blocs. La dificultat és manté. En el darrer moment trobem un bloc que agafem per la dreta i amunt. Damunt hi ha la reunió.
Ara ens queda caminar uns 10 metres a la dreta fins arribar al ràpel de la via de l'Aina on muntem els ràpels.
Descens: Són dos ràpels. En el primer cal baixar dos pams el nus per poder baixar bé la corda. Al mig hi ha un arbre que ens pot dificultar recollir la corda. En el segon ràpel també cal tenir cura amb la vegetació de la paret.
Tornem pel camí d'anada (25 min.).
Accés: A la carretera de l'Eix del Llobregat - C-16 en el km. 110 agafem un trencall que ens durà al llogarret de Malanyeu. Aparquem al costat de l'esglesiola de Sant Sadurni. Darrera seu ja podem veure la paret del cingle de Malanyeu.
Aproximació: Passem per davant de l'església i agafem una pista. Davant tenim la paret de Devessó on podem localitzar la via que està a l'extrem esquerra. Hi ha una canal que parteix la paret i hi ha un característic arbre.

Passem pel costat d'una masia. Continuem per la pista. Travessem un rierol. Abans del Molí de Baix deixem la pista i agafem un corriol que travessa un barranc i s'enfila vers la paret (22 minuts). Quan ja estem tocant la paret agafem un carrerany que va a l'esquerra fins trobar una fita. Anem encara una mica més a l'esquerra, la visió des de Malanyeu ens ajudarà a localitzar l'inici (30 min.).
FITXA TÈCNICA:
Dificultat: Pas de V puntual. IV+
Desnivell: 105 metres.
Temps d'aproximació: 30 minuts.
Descens: 25 min.
Grau d'exposició: Mig-alt. 
Material: friends, cordinos llargs i reunions.
Via desequipada
Roca: Calcària,amb trams poc agradables.
Orientació: Sud.
Via oberta per: Amadeu Pagès..


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.