VIA DELS JESUSOS o SABINA WALL?

Al desembre de 2010 els companys Pepe, Carlos, Joan Marc i Pedro de Centre Excursionista de la Segarra van equipar una via molt interessant a tocar de la via Normal de la Formiguera. En la guia Escalades de la Noguera diu que a la vora de la via Normal havia la via dels Jesusos, però estava poc definida. Sobre el terrenys si es mira bé, es veu que la línia lògica dels Jesusos oberta el 6 de gener de 1976 per Jesús Lores (ja mort) i Jesús Martínez (Martinetti) passaria per on va la Savina Wall. Com eren membres del Centre Excursionista de Lleida els coneixiem/coneixem prou bé. Després de voltar per la zona i decidits a buscar informació ens vam posar en contacte amb el Martinetti. Recordava perfectament la Savina de dalt - que llavors era jove - i que la seva via passava per allí.
Sorpresa!!! Va trobar una foto de quan estaven fent la via i es veu la savina en qüestió... La SAVINA WALL és LA VIA DELS JESUSOS, equipada molt bé pels companys del CES. En Martinetti ens va dibuixar per on anava la via. La primera tirada de III no coincideix amb l'accés però la resta és idèntic. Si us plau, i en record del Jesús Lores, diem el nom de la via pel seu nom: la VIA DELS JESUSOS!

Comentaris

  1. Ostres aquesta via, la que van obrir el Jesusos la vam anar repetir tota una colla en la que tb venia el Jesus Lores. La veritat es que no sabria dir-te ben be per on va, pero jo diria que no és la mateixa. Jo crec que no era tan difícil, pq anàvem amb cletes i claus, però clar erem bastant més joves i llançats que ara

    ResponElimina
  2. Sé de bona fé que els equipadors de la Savina Wall van assegurar-se ben bé de no trepitjar cap via existent, van estar tres dies buscan alguna senyal, forat, burí o qualsevol cosa que assenyalés l'existència de cap via i no van trobar res. Van estar, crec tes caps de setmana sencers col.locant els parabolts i sobretot netejant vegetació i treient plaques qeu estaven a punt de caure i tampoc van trobar cap indici de cap via.
    També van preguntar als escaladors habituals de Sant Llorenç, van regirar totes les ressenyes i no van trobar res.

    Jo no veig la foto que heu penjat massa clara, aquesta savina pot ser qualsevol de les que hi ha a tota la formiguera. No vull treure mèrit als dos Jesusos, de cap manera, però crec que per ser justos la via ha de dir-se Savina Wall, ja que son ells que l'han equipada, netejada i ressenyada.

    Salutacions per tots.

    ResponElimina
  3. Els escaladors de Sant Llorenç li vam dir clarissimament que havia la via dels Jesusos per allí i ells van fer cas omís. Com podràs imaginar-te la foto és de 1976 - del dia que es va obrir la via - i hem parlat amb Jesús Martinez "Martinetti" que ens va explicar perfectament per on anava la via. Pensa que en aquella època no havia tan de ferro i una savina era un plaer on poder assegurar-se. Els companys de la Ex-Savina Wall van tenir mala sort en trepitjar una via sense saber-ho. El dibuix que hi ha éstà fet també per Martinetti.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA A SOLIUS: ROCA PONÇA

LA GORRA MARINERA: VIA SARGANTANES

VIA JR - EL QUE TE COMPANYS TE UN TRESOR