LA XEMENEIA FANTÀSTICA EM REFUSA

Primer de tot reconèixer que estant a peu de via no em vaig veure en cor de fer la via i em vaig quedar a terra. Covard, doncs covard, però tècnicament no estic preparat per fer un A2e com aquell. Si faig el post és per indicar la mala informació que recull la guia d'escalada de Collegats, més que informa, desinforma... així que anem a fer les correccions que els meus companys en Ramon Pach i Sergi Gamiz em van comentar.
Primera consideració, a la guia posa Ae, doncs és una A2e cal tenir un nivell prou bo per fer artificial per superar la tirada i saber jugar amb els estreps i la fifi. De fet el Ramon Pach té un nivell tècnic tan bo que puja sense fer anar els estreps.
Segona consideració: El gràfic parla de que després de la primera tirada, ja en la xemeneia, tot és III i III+, doncs no ja que hi ha un pas exigent de V o V+ en la segona tirada.
A mesura que vas pujant et vas trobant panxetes, tipus Riglos, que no es superen en III sinó que hi ha força IV's. L'espai és una mica claustrofòbic amb passos estrets, que és millor prendre per fora. Impressionant la línia.
Tercera consideració: Els 4 llargs són de 35 m., 30 m., 25 m. i 30 m. aproximadament.
Quarta consideració: Via equipada amb parabolts.
Descens: (descripció treta de l'Espero Piru Caba)
A la dreta hi ha una instal·lació de ràpel però es millor baixar caminant. Pugem al capdamunt de la paret i l'anem vorejant per l'esquerra per un bon corriol. Al fons el barranc de Sant Pere.Passem per la vora d'unes torres de la llum.
10 min. Unes fites ens indiquem que hem enllaçat amb el camí a Sant Pere de les Malesses i baixem per un grauet. Més enllà el camí principal se'n va per la dreta però nosaltres anem seguint un camí per la dreta.
23 min. Superem un nou ressalt indicat amb fites i sortim al camí asfaltat a cal Gramuntill. Anem a l'esquerra avall.
26 min. Arribem a la font de la Figuereta.
Accés:
Prenem la carretera N-260 de la Pobla de Segur a Sort. Passat el km. 302 trobem l'àrea de la Font de la Figuereta on deixem el cotxe, tot just a l'entrada de Collegats.
Aproximació:
Anem per la carretera tot albirant la paret de la Figuereta. Abans del barranc de Sant Pere i el primer túnel, pugem per una rampa per l'esquerra. Busquem la xemeneia. Els primers metres no són verticals a diferència de les vies que hi ha properes.

Generalment no faig vídeos però aquí baix estava una mica avorrit, així que a aguantar el pols i a filmar...

Comentaris

  1. Ae es la forma moderna de dir A2e,vol dir Artificial equipat,independentment del grau d`inclinació de la paret.La guia es bona,i segur que te errades,però d+ aqui a dor que desinforma....

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs Ae em dona poca informació, tan poca que em despista, i crec que ho puc anar a fer amb un parell d'estreps i quan estic allí no puc fer-ho.
      Vaig fer la via Euronica i a la guia posa dos llargs i em vaig trobar tres. Vaig trobar-me un escaladors que anava en solitari i em va dir que sempre havien estat 3 llargs però la guia ho posava malament.
      Mentre els companys feien la Xemeneia vaig anar a buscar el Tap de Xampany i el Sentinella. amb la informació de la guia ni de mirable es pot trobar...
      Home és la única guia actual... ara massa bona???

      Elimina
    2. Un Ae amb 2 streps,si no el pots fer,igual es culpa teva.Anomenes 4 errors i la guia te 1000 vies aprox....es bona.I ho serà més amb les futures correccions.Crec que et falta esperit aventurer(exigeixes massa informació) Trasladaré l`error de l`Euronica a l`autor per les properes reedicions.Jo si vaig trobar el tap de xampany,potser vas tenir un mal dia...

      Elimina
    3. Primera qüestió: Ets el Clotet "Paca"?
      M'agrada la pol·lèmica però no m'agrada termes com "es culpa teva", "falta esperit aventurer"... doncs crec que no em coneixes per opinar tan aviat.
      Ara centrem-nos en el tema principal: Valor de la Guia. Fer una guia és una megafeinada i no dubto del seu esforç. Ara crec que hi ha errors de moment que jo he fet tres escalades mirant la guia i he trobat dos errades (¿?). Igual són les úniques però des del meu pobre punt de vista són massa. Es clar que millorarà en una propera edició i jo crec que seré culpable de la millora. Si dic que tot està bé no hi ha millora.
      Quan parles de mi, et puc dir que tècnicament no sóc gaire bo doncs he començat de grandet i no he fet mai un A2 i per això no em vaig ni posar a la via. Ara el que no em falta és esperit d'aventura, doncs em poso per tot arreu. Quan vaig perdre de vista als meus companys em vaig posar a buscar el Tap de Xampany i el Sentinella diu que es veu des de la corba dels Alemanys... mentida... vaig pujar per una escletxa on hi ha una corda tot buscant el Tap. havia una roca que podia ser-hi...vaig donar voltes i més voltes per veure si es podia semblar a la del dibuix del llibre però no.
      Si compro una guia és per saber on vaig!!!

      Elimina
  2. De Paca només n`hi ha un (per sort) sento si les meves opinions t`han ofés.A partir d`ara,millor que vagis a escalar sense aquesta basura de guia.

    ResponElimina
  3. Home Paca, tu jugues en una lliga diferent a la meva, ni millor ni pitjor, diferent. La Guia de moment és la millor que hi ha (jo vaig dir que desinformava, no pas que era una basura) encara que hagi algun post en algun blog que expliqui millor alguna escalada de Collegats..
    Si, si, però on està el Tap de xampany???

    ResponElimina
  4. Joan Ramon, deixa-ho correr de Paca, com ell diu, no mes en hi ha un. Suposo que ha bregat en mil batalles i la delicadesa no es el seu fort. Diu el que pensa, encara que a vegades no li agrada el que pensen els demes, si no combreguen amb ell. Paca, el J.R es un gran tipo i aventurer e inquiet com pocs. Una abraçada
    LO SERGI

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Sergi... al final tots ens coneixem ... massa.

      Elimina
    2. no hem coneixes,no has escalat amb mi mai,no tens ni ideia de com sóc però et permets el luxe de jutjar-me.... et felicito fill!.Quan creixis i siguis un Gall de veritat,t`adonaràs que no pots jutjar a la gent només per el que lleigeixes al "interné" No tens ni p.ideia si lo que escric es veritat,irònic,cachondeiu o sorna catalana...al final creuré que lo chist ets Tu.
      Joan Ramon:quedem un diumenge i t`ensenyo on es el tap de xampany.

      Elimina
  5. Home Paca ara que ho dius ens vam coneixer a Olvena en una xerrada que vas fer ...i que em va agradar per cert. Dinant vam estar xerrant una bona estona. Crec que el comentari anterior va pel Sergi, no?
    Ondia, encara sortirà alguna cosa bona d'aquesta conversa...

    ResponElimina
  6. Ara fa molta calor ... agafo la invitació i a la tardor ens posem a buscar el Tapet i ens posem els peus de gat (sempre sabent que jugues amb un de primera regional ...)

    ResponElimina
  7. Actualment,estic a 3ª regional....Fet!

    ResponElimina
  8. Pues nosaltres si que el vam trobar...i mira que ens perdem pel passadís de casa!!!!
    http://escaladaripolles.blogspot.com.es/2017/11/el-tap-de-xampany.html?m=1

    ResponElimina
  9. Pues nosaltres si que el vam trobar...i mira que ens perdem pel passadís de casa!!!!
    http://escaladaripolles.blogspot.com.es/2017/11/el-tap-de-xampany.html?m=1

    ResponElimina
  10. Trobar-lo si, el que no vaig trobar va ser la línea de parabolts per pujar.. màgnifica la descripció i la informació

    ResponElimina
  11. Bones,vahir vam fer aquesta via i em sembla un Ae normal i corrent... El vam fer amb 1 estrep i una cinta express a l'anella ventral. Les xapes estan a prop i en cap pas has de posar-te a 4ts d'estrep...
    Estic d'acord en què la graduació de la guia es queda curta. Al segon llarg per sortir de la r hi ha un bon Vº i acabant-lo cal anar a la dreta (la guia no ho deixa gaire clar) a pescar un spit amb un V/+. Els dos darrers llargs com a mínim haurien de ser IV⁰ per no dir IV+. És la nostra opinió. Salut i muntanya

    ResponElimina
  12. Comentar que a la pàgina 70 de la guia de Collegats (Ballart, Ollé i Orfila, 2010) posa: 17. Xemeneia fantàstica (Vº/Ae, 110m). El croquis de la pàgina 71 si que pot portar a error, doncs en algun moment els graus es poden confondre amb els de la veïna "Matí d'hivern". En tot cas, la info de la pàgina 70 deixa molt clar el Vº… D'altra banda, les guies les hem d'entendre com a orientatives, els que les fan normalment agafen la info de la 1a ascensió o de repeticions; no tenen per què haver fet les vies. També la percepció del grau ha canviat, en molts casos el Vº i V+ de fa 30/40 anys actualment es gradua molt per sobre (a vegades fins al 6c). La informació de l'any d'obertura, i els membres de la cordada, acostuma a ser rellevant… Bones escalades!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA A SOLIUS: ROCA PONÇA

LA GORRA MARINERA: VIA SARGANTANES

VIA JR - EL QUE TE COMPANYS TE UN TRESOR