Passa al contingut principal

COLLEGATS: EL PLAER DE LA CRESTA: CRESTA DEL CHIVATO

Primer llarg
En algun llibre van designar aquesta cresta com a Cresta dels Chivatos. El mateix Josep Maria Túnica, aperturista, em va explicar que el nom de Chivato li van posar per dedicar-la a un company seu que sempre estava exagerant/mentint sobre les vies que havia fet. No em va voler dir el seu nom per no ofendre'l.
Imatge d'instagram

Aquesta cresta és una megaxulada. Una perspectiva espatarrant sobre Collegats i no és gaire exigent a nivell de recorregut ja que el camí d'aproximació i de tornada són molt humans. Ara a part del primer llarg caldrà autoprotegir-nos l'escalada amb catxarrets.

Descripció de la via:

Inici de la via: Coordenades UTM:31T  x=338082  y=4683893

Primers metres

1a tirada (V - 6a/A0 - 35 metres - 12 parabolts): Ens situem a peu de via, molt evident. Veiem un parell de parabolts. Comencem per una placa prou llisa, es puja millor per l'esquerra. Davant tenim un petit sostre que contornegem per la dreta. Ara baixa la dificultat fins trobar-nos al tram més dret de la tirada on escassegen les preses. Entre parabolt i parabolt cal escalar de valent però es pot fer A0. Tram bestial. Molt bonic encara exigent si anem justos de grau (jo). Reunió amb dues anelles per rapelar.

Segona tirada

2a tirada (IV - V- - III - 50 metres - 1 clau): L'aresta planeja i minva la dificultat però trobem una placa que es va estrenyent i posant dreta que ens torna a exigir a escalar amb cura. En mig de la placa trobem un clau. Cal anar exigent els passos. Fem la reunió sobre una savina encara que en una cresta no equipada podem anar posant la reunió on vulguem.

Tercer llarg

3a tirada (IV/IV+ - 55 metres - net): La placa és aèria però les dificultats ara només es centra en dos passos molt concrets. Tram agradable. Reunió en un merlet però amb altres possibilitats.

Quart llarg

4a tirada (IV/IV+ - 50 metres - 3 parabolts): Ens situem abans de la primera elevació, per arribar-hi cal concentrar-nos. Pas aeri. Segurament es pot voltar per l'esquerra. Després la dificultat va minvant (III) però encara resulta interessant. De sobte veiem a l'esquerra tres parabolts que encara no entenem. Nosaltres vam anar per la dreta fent algun pas d'adherència.

Darrers metres
5a tirada (II - 25 metres - net): Ara ens queda una sèrie de blocs per on caminar. Tenint present que hi ha pati. A la part més elevada de la cresta trobem un parabolt que no acabem d'entendre. Després de pensar-ho molt crec que es per fer una reunió encara que hi ha molts altres elements. Ara ens queden uns trenta metres que fem caminant en baixada. 

Descens: Al coll hi ha una torre elèctrica on trobem un camí a l'esquerra que descens paral·lel al riu. 

16 min Ens incorporem al camí que baixa de l'altre costat del congost en un revolt. Anem avall.

18 min Sortim a la carretera on hem aparcat.

Accés: En el km 299,4 de la carretera N-260 trobem un aparcament al costat esquerra (cal girar en la rotonda que hi ha a l'extrem de l'altre túnel de Collegats.

Aproximació: Seguim la carretera cap al nord. A l'entrada del segon túnel anem a l'esquerra (carretera vella) i darrera d'un caseta agafem un corriol que ens duu a un petit barranc que en algun moment seguim fins arribar-nos a peu de via molt evident. Inici de la cresta. Temps: 11 minuts.

FITXA TÈCNICA:

Dificultat:  6a (A0)/ V+ obligat

Desnivell: 215 metres.

Temps d'aproximació: 11 minuts.

Descens: 18 minuts.

Grau d'exposició: Entre mig i baix ja que la protecció és prou fàcil.

Material: 12 cintes, tascons, friends, cordinos per llaçar arbres i reunions.

Via pràcticament desequipada

Roca: Calcària, de bona qualitat.

Orientació: Direcció de la cresta sud-oest.

Via oberta per:  Josep Maria Túnica i Ramon Caballé el 12 d'abril de 1981

Per obtenir el track:

Powered by Wikiloc

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.