Passa al contingut principal

EL PLAER DEL CODOL: VIA NORMAL A LA ROCA BONATTI (COLLEGATS)

L'atzar m'ha dut a conèixer a Josep Maria Tunica. Potser no us sonarà gaire el seu nom, però va ser l'escalador que en primer lloc es va enfrontar a les parets de Collegats. Té una munió de vies per la zona (xemeneia fantàstica, Euronica, Principiants, Esperó Piru-caba són d'en Tunica). Com a persona és un mega encant. Només ens podem traure el barret amb gent com ell.
Ens hem trobat en un bar de La Pobla de Segur i li hem preguntat per les primeres vies que va obrir per la zona. Resulta que la primera va ser l'ascensió a l'agulla de Morreres. La veritat que ell ja reconeix que no es tracta d'una escalada clàssica, sinó un terreny d'aventura. Potser algun dia m'hi poso.
La segona via va ser precisament a la Roca Bonatti, el que ser denominada via normal que avui seguirem. Actualment hi ha un reguitzell de vies d'escalada esportiva que es mengen una mica l'essència de la primera via pròpiament d'escalada però és una via curta però prou interessant. Ideal per combinar amb altres vies de la zona. Veure Fissura Sam.
Descripció de la via:
1a tirada (III - 25 metres - 3 parabolts):
Ens situem en una canal molt marcada i pugem per la dreta però quan veiem un primer parabolts ens anem a l'esquerra i travessem la fissura i anem escalant la paret seguint els parabolts. Es tracta d'una tirada poc dreta. Per la dreta pugen altres línies que tampoc sembla que presentin gaire dificultat. Es tracta d'un sector de vies d'esportiva per iniciació. Hi ha dos parabolts per muntar la reunió situats al terra.
Caminem uns 10 metres fins travessar uns boixos i anar a l'inici d'una altra fissura. Aquesta no puja recta sinó que va tombant cap a l'esquerra formant una mena de diagonal.
2a tirada (V-/A0 - III - IV - 25 metres - 4 parabolts):
En començar el llarg ens trobem una panxa riglera. És veritat que té bons cantos per les mans però cal fer una bona estrebada doncs els peus et quedem massa dins i depens únicament de les
mans (V (A0)). Un cop superat aquest tram acrobàtic pugem per una rampa sense gaire difcultat. trobem alguns parabolts que són de vies d'esportiva. Anem pujant sense cap tipus de dificultats.
En arribar a l'extrem de l'esquerra cal fer un altre pas que hem de posar un xic d'atenció (IV). En girar ja trobem la reunió.
3a tirada (V - 5 metres - 1 parabolt):
Anem caminant a la dreta on trobem una instal·lació vella de rapel i un parabolt en mig de la paret. Ara ens toca pujar aquest modest muret. Originalment la via pujava per la fissura que hi ha a l'esquerra (II+) però ens va semblar més interessant pujar per aquí.
Descens:
Des d'aquí dalt fem un rapel de 5 metres fins la terrassa on trobem diferents instal·lacions de rapel que ens permeten baixar fins la terrassa inferior. Ara podeu muntar un altre ràpel però és millor anar uns 15 metres a l'esquerra fins trobar una instal·lació de rapel però també es pot desgrimpar amb cura els darrers 5 metres. D'aquí anem a buscar el corriol de pujada i en 4 minuts arribem al cotxe.
Accés:
En el km. 302,5 de la carretera N-260 entre La Pobla de Segur i Sort hi ha un petit aparcament a mà esquerra (cantó de la muntanya). Davant tenim el primer llarg de la via (veure ressenya via).
Aproximació:
Agafem un corriol que en 4 minuts en duu al peu de la roca Bonatti.
FITXA TÈCNICA:
Valoració.Ideal per iniciar-se a la roca conglomerada de Collegats.
Dificultat: Dos passos de V que es poden superar en A0.
Desnivell: 55 metres. 
Temps d'aproximació: 4 minuts
Temps de descens: 4 minuts
Grau d'exposició: Equipada
Material: 4 cintes i reunions.
Roca: Cconglomerada molt bona. 

Orientació: Sud-est.
Via oberta per: Pere Solana i Josep Maria Tunica el 25 d'octubre de 1974

A més a més, podreu veure el genial vídeo que ha muntat el Miquel Àngel... senzillament genial...

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA AL SECTOR DEL MIRADOR DEL MONTSEC

  L'Albert Cortés em passa una ressenya d'un sector que està equipant. Hi ha multitud de vies d'escalades de dificultat, però em diu que ha obert un tram de vies "fàcils". El seu pare, el  Mestre Manel Cortés -   qui millor coneixia el Montsec i que recentment ens ha deixat, - sempre li deia que no equipava mai vies accessibles als escaladors mediocres com nosaltres. El sector  Mirador del Montsec  es troba en les cingleres meridionals properes a la carena del Montsec de Rúbies, més exactament prop del Puig Ramader . És un racó idíl·lic, ideal pels dies de boira a Lleida. Aquí dalt hi deu de fer solet. Tranquil·litat total. No crec que us molesti l'acumulació d'escaladors. La roca és una meravella; té unes regletes horitzontals que enamoren. Escalada en molts moments d'adherència. Equipament molt amable. Tot pensat per fruir... però Però cal caminar per arribar-hi. Accés : A Vilanova de Meià agafem la carretera que ens duu a Llimiana (L-913). En el km

PLAER ENTRE FAIGs: ESPERÓ DELS LLOPS

Fer l'Esperó dels Llops al Puigsacalm és una excursió que culmina amb una brillant escalada, o una brillant escalada que culmina en una excursió... Com la roca no es gaire bona, els aperturistes van decidir reforçar-ho amb força parabolts i donar total seguretat a l'escalada. Ha quedat una via poc exigent a nivell de grau (V/A0) però és una línia d'una lògica espatarrant. He de reconèixer que hi ha passos que són més forts que el meu nivell però amb les assegurances a mà es fa molt bé. Si us agrada caminar per fagedes i grimpar amb seguretat aquesta és la vostra via.Si us agrada escalar a peu de cotxe, deixeu-ho per un altre. He vist algun blog que pugen de Joanetes pels camins dels Ganxos. No error, és millor començar la sortida des del coll de Bracons, us estalvieu més de 500 metres de desnivell. Descripció de la via : 1a tirada (IV - 20 metres - 3 parabolts): Des de terra estant veiem ja els tres parabolts. Cal pujar un mur amb força canto fins arribar a la part al

ESCALADA ESPORTIVA: SECTOR L'INDRET (CUBELLS)

M'arriba per whatsapp que han obert un nou sector d'escalada esportiva a Cubells. L'han anomenat l'Indret i com ús podeu imaginar vaig a posar-hi el nas. Primer de tot, té la particularitat que està encarat al sud per la qual cosa, si no hi ha boira, és ideal per fer a l'hivern. L'equipament de les vies és molt correcte i un paratge per fruir. Hi ha vies de tots els nivells, començant per IV fins a 7a. Veig que ha estat equipat per: Eloi Romagosa, Oriol Segura, Cosin i Ramon Solé. Com arribar-hi : Ens situem a Cubells i agafem la carretera asfaltada que va Camarasa. 0,9 km Agafem un trencall a la dreta. De fet ja es veu la paret i ens podem orientar amb facilitat. 1,2 km. Cruïlla de camins. Continuem recte, sense anar a la dreta. 1,7 km. Aparquem. Agafem un corriol que inicialment travessem un camp.10 min. Ens situem a peu de paret.